PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

Himna

Na slobodu pozvani

Božje smo djelo i vjera živa
Snovi i nada Kristova križa
Zidovi jaki Božjega hrama
Ptice slobode Kristova jata
Pjevamo...

Ref:
Na slobodu pozvani
Vjerom i nadom vođeni
Razvijmo jedra i kroz oluje
Kristove čekaju nas ruke
Na slobodu pozvani
Svjetlo smo svijeta i novi dani
Na to smo svi od Neba pozvani,
Od Boga pozvani

Kada se kušnja ponekad javi
Kristovo lice ljubavlju sjaji
Samo je jedna sigurna luka
Tamo gdje vodi nas Pastira ruka
Pjevamo...

Tekst: Josipa Dević
Glazba: Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac
Aranžman: Saša Miočić


Logotip

SHKM - logo

Opis logotipa: Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. u Dubrovniku održava se pod geslom: "Na slobodu pozvani!" (Gal 5,13) Sloboda kao pojam u vizualnom rješenju loga se ne vezuje na simbole koji se već nalaze u barjaku "Libertas" ili u letu golubice, nego se sloboda apostrofira kao "dar", koji nam je darovan, koji nam se nudi da po njemu živimo i na taj način svjedočimo bližnjima ljepotu života u slobodi.

Kao što Duh i duh nisu ograničeni i ne mogu se jednostavno definirati i obuhvatiti, tako i "dar" slobode zahtijeva promišljanje. Stoga je i sam logo semiotički simbol slova S, koji osim same asocijacije na slobodu daje i dinamičku komponentu gibanja, kretnje, prijenosa, darivanja… Sloboda je za kršćanina "dar" Duha, onog istog Duha koga Uskrsnuli Gospodin daruje okupljenoj zajednici. Duh Sveti je princip života i živosti, u ovom kontekstu i mladenačke otvorenosti prema životu, mladenačke razigranosti, sanjarenja, otvorenosti budućnosti. Ovaj semiotički pristup dizajnu izabran je zbog njegove komunikacije jedne više, intuitivne razine poruke loga. Logo ima oblik stiliziranog slova S preko kojega je horizontalno ispisano geslo Susreta: "Na slobodu pozvani". Ovakav izgled simbolizira i procjep. Asocijacija je to na činjenicu da slobodu već posjedujemo, ali ju u punini još ne živimo. Slobodu ćemo zaživjeti u punini tek u onostranosti, s druge strane ovozemaljske stvarnosti, u vječnosti kamo idemo u vjeri i pouzdanju.

Logo ne želi biti dominantan ni statičan, već prilagodljiv različitim vizualnim aplikacijama, te se ovakvim minimalističkim dizajnom naglasak stavlja na prepoznatljivost, a ne na dominaciju.

Poruka koja se ovim logom šalje jest u prvom redu poruka gesla Susreta, a cijela priča će se prepoznavati stupnjevito u aplikacijama loga. Logo i njegove aplikacije funkcioniraju kao samostalni ili kao kompozicijski subjekti. U maksimalnom povećanju loga geslo dolazi do izražaja i kontrast pozitiva i negativa očituje se u slovu D koje se nalazi u sredini i preklapa sa simbolom te na određeni način asocira na Dubrovnik kao središte susreta. U minimalnoj aplikaciji geslo je na granici čitljivosti, odnosno u momentu kada prestaje biti čitljivo i u kombinaciji sa simbolom daje jasnu asocijaciju križa.

Same aplikacije loga u suvremenim medijima izrazit će se animacijama i kolorizmom. Parovi toplih i hladnih boja koji "izlaze" iz logotipa simboliziraju kretnju, a njihovim miješanjem dodatno se naglašava sloboda kao dar, koji živimo u zajedništvu sa svojim bližnjima. Na aplikativnim vizualima sam logotip prelazi u statički negativ, dok će koloristički koncept preuzeti podloge uz fotografi je mladih i monokromne vizure Grada.

Logo je izradio Maro Krile, profesor dizajna u umjetničkoj školi Dubrovnik, iz Dizajnerskog studija m&m.