PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/adam_amp_god.png

OBJAVLJENO

  • 05.11.2014.

AUTORI

  • Ana Zupčić i Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2937 puta

PODIJELI

Stari, za ljubav si stvoren, i to ti je to!

Svaki čovjek je različit. Možda voliš nogomet. Nas dvoje baš i ne (za žensku polovicu to nije čudno, no za mušku znamo da jest, priznajemo krivicu). Možda ti je pješačenje, čak i kad si uzeo mjesečnu kartu za autobus, baš drago. Kod nas je to fifthy-fifthy: muškoj strani da, ženskoj stani draže je nešto s dva ili četiri kotača. Možda voliš čokoladu. Tu kod nas nema fifthy-fifthy, tu je čistih 100 posto, oboje smo manijaci. :) Muška strana čak i znatno više nego ženska, pa baš nije da se ponese džentlmenski kad se pojavi nova čokolada. No, u toj silnoj različitosti, ima li nešto što nas čini i istima? Ima li nešto što čini potpuno istima nas preko sedam milijardi potpuno različitih pojedinaca? Mnogo toga, no nešto nam je ipak „najzajedničkije“: čežnja za ljubavlju. Stari, za ljubav si stvoren, i to ti je to!

Otvori CMC (za one koji ne znaju Croatian Music Channel), uključi svoju omiljenu radio postaju, otiđi u obližnje kino, skini prašinu s neke zbirke pjesama, i otkrit ćeš i ono što si znao i prije nego si to učinio: čovjek čezne za ljubavlju!

Kao što Andreas Laun u knjizi Ljubav i partnerstvo (str. 20.) kaže, „iz ovog čovjekovog određenja za ljubav koja je njegova istinska narav jasno proizlazi: čovjek ne postiže samoostvarenje i ispunjenje ni slavom, ni sportskim uspjesima, ni vrhunskim tehničkim ili znanstvenim dostignućima. Njegov stvarni život potpuno ovisi o ljubavi i u njoj se sastoji njegova istinska, trajna veličina.“. Nešto slično piše i sv. Ivan Pavao II.: „Čovjek ne može živjeti bez ljubavi. Sam po sebi on ostaje neshvatljivo biće; život mu je lišen smisla ako mu se ne objavi ljubav, ako se ne susretne s ljubavlju, ako je ne iskusi i ne usvoji, ako u njoj živo ne sudjeluje“. (Familiaris consortio, br. 18.). Mnogo puta u životu najvažnije stvari tražimo i tražimo, a ne nalazimo ih jer su nam „pred nosom“. Ili ako je riječ o naočalama koje tražimo, onda su nam često „na nosu“. Zasigurno ti se nekad dogodilo da si prevrnuo cijelu sobu (ili čak stan i kuću) u potrazi za nekim ključevima, a oni su bili na tako očitom mjestu da se ozbiljno upitaš za razinu svoje inteligencije koja ti nije „šapnula“ da tu potražiš. Slično, da ne kažemo isto, je i čežnjom za ljubavlju. Pred nosom i na nosu nam je cijelo vrijeme. A kako je ostvariti? E, to je sad već pitanje ne za jednu kolumnu, ne za jednu knjigu, ne za jedan život. Stane tek u jednu vječnost, jer ljubav i jest vječnost!

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!