PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/ant7_wedding_at_sunset_4535.jpg

OBJAVLJENO

  • 04.03.2015.

AUTORI

  • Ana Zupčić i Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3634 puta

PODIJELI

Ljubavna priča uz šum valova na romantičnoj plaži

Kao što ste mogli primijetiti, u kolumnama pišemo o ljubavi. S obzirom da ju pišemo kao mladi bračni par, čini nam se to najprikladnija tema. Ovaj put ćemo naizgled iskočiti iz tih okvira, no zapravo itekako ćemo ostati u okviru ljubavi. Doduše, nešto drugačije, nešto snažnije, a u konačnici one koja može biti primjer i putokaz onoj vrsti ljubavi o kojoj inače pišemo.

Prije 15-ak dana ubijen je dvadeset i jedan koptski kršćanin. Krivnja? Pa već je rečeno, u prethodnoj rečenici na kraju, posljednja riječ: „kršćanin“. To im je bila sva krivnja. Dovedeni na plažu (kao stvorenu za scenu nekog romantičnog filma), poredani jedan do drugog, iza svakog od njih jedan krvnik, a nakon toga gnjusan čin kojeg ljudski um teško može shvatiti.

A kakve sve to veze ima s ljubavlju? Ima, s onom ljubavlju prema Bogu. Bog ti je darovao život, a onda zbog vjere u tog istog Boga, zbog toga što se zoveš njegovim imenom, taj život na neki način polažeš i naizgled gubiš. To je životna priča ovog dvadeset i jednog kršćanina. A što je s nama, s nama na Zapadu koji (uglavnom) nemamo tih prijetnji? Kao prvo, ajmo učiti od kršćana iz krajeva u kojima nije lako zvati se i biti kršćanin. Budimo hrabri i postojani poput njih. To je prvi korak. A drugi je, da živimo svoju ljubav prema Bogu svakog dana. I svjedočimo je ljubeći čovjeka pored sebe. Ni vjera ovih ubijenih kršćana nije bila apstraktna. Oni su ljubili čovjeka pored sebe. Tu gdje su se našli zapravo su se našli iz ljubavi prema čovjeku. Evo podataka samo za neke od njih: „Najstariji ubijeni Kopt zvao se Majid Suayman Shihata, imao je 40 godina i radio je kao vozač, a u Libiju je došao kako bi financirao školovanje svoje troje djece. BBC je prenio i podatke o Abanub Ayyad Atiyyah, 22-godišnjaku koji je nedavno završio trgovačku školu, a u Libiju je došao kako bi pomogao obitelji i uštedio za svoje vjenčanje. 24-godišnji Luqa Najati oženio se prošle godine, a dok je radio u Libiji njegova žena je rodila kći koju njezin otac nikada neće vidjeti.“ (bitno.net). Žrtvovati se za svojih troje djece, nije li to ljubav? Žrtvovati se za obitelj i pripremati vjenčanje, nije li to ljubav? Biti u braku i biti sustvaratelj života, nesebično darovati život, a nažalost ne dočekati rođenje tog djeteta, nije li i to ljubav? Ovaj 21 kršćanski mučenik svjedoči da ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku nisu odvojive. Ne znamo kad su ubijeni, no snimka pogubljenja je objavljena 15. veljače, dan nakon sv. Valentina. Možda su ubijeni upravo na sv. Valentina, ili u svakom slučaju jesu u tom vremenu oko sv. Valentina. Znakovito. Njihova smrt svjedoči zaljubljenost u Boga. Njihov život, zaljubljenost u čovjeka. Budimo i mi svjedoci, neka naš život svjedoči zaljubljenost! Koptski mučenici, molite za nas!

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!