PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/happiness-wide.jpg

OBJAVLJENO

  • 07.03.2014.

AUTORI

  • Ana Zupčić i Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3601 puta

PODIJELI

Ulaznica za sretan život

Vjerujemo da su mnogi mladi ljudi, a možda baš i ti, u čežnji i traženju svoje druge polovice, svoje srodne duše. Čežnja za tom srodnom dušom je velika, to zna svako mlado srce, ali I sam Bog koji je potaknuo pisca Pjesme nad pjesmama da zapiše: “Reci mi, ti koga ljubi duša moja, gdje paseš, gdje se u podne odmaraš, da ne lutam, tražeći te, oko stada tvojih drugova.”(Pj 1, 7) A u srcu odzvanja pitanje: “Gdje si?”
Iako se često može čuti da je pronalazak srodne duše prava lutrija, ne vjerujemo u te priče. Možda nas to čini optimistima, ili realistima?! Teško je reći ali u nečemu se možemo složiti – zadatak nije lak. Pronaći posao/položiti ispit/upisati fakultet pred nas stavlja izazove s kojima je potrebno uhvatiti se u koštac ako želimo polučiti pozitivne rezultate. A pronalazak srodne duše? Nije li I to izazov? :) Da, to je životni izazov, izazov mojeg poziva I mojeg ostvarenja na ovoj zemlji dok putujem prema Nebeskom Ocu kroz ovaj život. Nije nemoguće, jer ako u cijelu tu priču uključimo I Boga koji je Ljubav polučit će se pozitivni rezultati. Bog nije uskogrudan da kaže: „Evo ti ta jedna osoba i ako je ne nađeš nikom ništa!“ Što ako je ta moja srodna duša u Americi, a ja nikada tamo ne odem?! :) A ni Amerika nije baš mala… :) U kom gradu Bože, molim te za točnu adresu! :) Nije naš Bog takav. Ti biraš svoju srodnu dušu koju prepoznaješ po prijateljstvu iz kojeg se rađa ljubav. Ali baš kao I sve što je vrijedno, za ljubav se vrijedi malo I pomučiti jer ni ona ne dolazi preko noći. Ljubav se gradi kamen po kamen. A bez čvrstih temelja nema sigurne kuće. Jedna šansona pjeva o tome: “Ljubav treba gradit na Stijeni, svoju sreću oslonit na Kamen, u teški čas kada bura digne glas, moj dom na Stijeni on će ostati, uvijek ostati!" Tko je ta Stijena, taj Kamen? To je Bog, Bog koji je Ljubav! Prije nego se odlučiš za neku osobu - u dobru I zlu, u zdravlju I bolesti, odluči se za Ljubav! A onda I kad se odlučiš za neku osobu, za svoju srodnu dušu, u to zajedništvo pozovite I Boga, pozovite Ljubav. Neka Ljubav bude svaki dan u vašem domu, u vašim srcima… Neka Ljubav bude stanar, a ne gost. :) A zašto? - možda se neki pitaju. Zato što kad je Bog na prvom mjestu, sve ostalo dolazi na svoje mjesto. Kao kad pekar rano ujutro, dok još svi spavaju, ustane te zamijesi kruh i druge pekarske proizvode te čovjek sretno dođe po vrući kruh kojeg nosi svojoj obitelji koju treba nahraniti kako ne bi bili gladni. Bog je taj koji se, dok još mi I spavamo, brine da u našim srcima ne ponestane ljubavi, On uvijek bdije. Čovjekovo srce gladno je ljubavi. Na tisuće tisuća ljudi pisalo je o njoj ai dalje piše. Utipkajte slovo “lj”u Google tražilicu pa ćete vidjeti što iskače prvo: “ljubavne poruke”. To je taj odraz čežnje za srodnom dušom, ali I odraz čežnje za ljubavlju koja nikad ne prestaje ljubiti – sami Bog. 
Za ljubav se treba odlučiti, ali u slobodi. Nikoga se ne može natjerati na ljubav. Zato u vezi I braku mora postojati I sloboda. Možda to nisu ljubav i sloboda kakve danas svijet promiče i propagira: ljubav koja se zasniva samo na tjelesnom i sloboda koja nema granice. Tjelesno je prolazno, duhovno je neprolazno. Možda možete vidjeti negdje u parku kako se baka i djed šeću zagrljeni ili se drže za ruku. Njihova tjelesna ljepota odavno je nestala, ali u srcu, duši, to su one iste osobe koje su se zavoljele i koje su odlučile cijeli život provesti skupa, u dobru i zlu. A sloboda? Nema za nas veće slobode nego zagrljaj jedno drugog. U tom zagrljaju, cijeli svijet je naš. Tada padaju sve granice i ruše se svi zidovi. Taj zagrljaj govori više od tisuću riječi: volim te takvu/takvog kakva/kakav jesi iako nisi savršen/savršena. To je duhovna sloboda koju nitko ne može oduzeti slobodnom srcu. I to se vidi. Sreća, radost i mir vladaju domom u kojem postoji mjesto za ljubav i slobodu. Sv. Pavao je rekao: Sve je dopušteno, ali sve ne koristi. I kakva je korist sve u životu postići, a sebe izgubiti?! Ako pronađeš sebe u ljubavi I slobodi znaj da si sretan/a momak/djevojka, Bog ti je povjerio neprocjenjivi dar – ulaznicu za sretan život. Hoćeš li ju iskoristiti ili prodati/baciti? Što ćeš učiniti s tom ulaznicom tvoj je idući korak… 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!