PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_1014457_672818879420100_8604466296645635973_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.10.2014.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2707 puta

PODIJELI

Intervju o početku djelovanja dubrovačkog SKAC-a s njegovom predsjednicom Martinom Barkiđija

Nedavno je u Dubrovniku s djelovanjem započeo Studentski katolički centar (SKAC_DU). Kako se uopće došlo na ideju njegovog pokretanja u Dubrovniku, koji su ciljevi SKAC-a, koje ideje i projekte imaju namjeru ostaviti, i o još mnogo toga popričali smo s predsjednicom dubrovačkog SKAC-a Martinom Barkiđija.

 

Martina, u nedjelju prije nekoliko dana na misi za početak akademske godine, podpredsjednica Udruge Andrea Džakula predstavila je ukratko dubrovački Studentski katolički centar (SKAC). Priča o SKAC-u započela je već prije u Zagrebu i Splitu, a svoj „nastavak“ dobila je sada i u Dubrovniku. Možeš li našim čitateljima ispričati kako je uopće došlo do ideje o osnivanju SKAC-a u Dubrovniku?

Ideja o osnivanju SKACA_DU nastala je prošle godine kada su mladi Dubrovačke biskupije boraveći u ljetnom kampu na Modravama,  potaknuti djelovanjem SKAC Palme iz Zagreba, razmišljali o tome da pokrenu SKAC i u našem gradu.  U studenom 2013. godine, tadašnja tajnica SHKM-a, a sadašnja pročelnica Vijeća za mlade, Ana Marčinko, sazvala je sastanak s ciljem okupljanja volontera studenata i mladih radnika, ne samo u svrhu Susreta, već sa željom da volonterstvo, duh i kršćanske vrednote ostanu trajno među mladima našega grada. Zbog angažiranosti i obveza za Susret, odlučili smo pričekati s osnivanjem Udruge do ljeta, a u međuvremenu smo mladima ponudili jedan od programa Udruge, točnije Mjesečne formacije s kojima smo započeli u veljači.

Grad Dubrovnik je grad koji ima oko 7 500 tisuća mladih, od čega je oko 2 000 studenata. Sadržajem  i programima koje nudimo, drugačijim nego što postoje u gradu, obogaćujemo ponudu za mlade te svakom mladom čovjeku pružamo priliku da iskaže svoje talente djelujući aktivno u društvu. Vođeni tim razlozima i željom da pokrenemo mlade osobe u našem gradu, Udrugu smo osnovali u srpnju ove godine, uz prethodnu podršku našeg biskupa mons. Mate Uzinića, kojemu ovim putem zahvaljujemo.

 

Možeš li pojasniti što je zapravo SKAC, koje su njegove temelje zadaće i koji su ciljevi?

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) neprofitna je udruga civilnog društva koju vode mladi vjernici laici, a bavi se mladima u duhu kršćanskog svjetonazora, s posebnim naglaskom na studente. Djeluje na području grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Kao i svaka udruga, SKAC_DU ima svoje obveze i prava sukladno Ustavu RH, Zakonu i provedbenim propisima. SKAC_DU svoje zadaće obavlja u skladu s kršćanskim vrednotama, inspiriran Svetim Pismom, tradicijom i socijalnim naukom Crkve. Okupljanje mladih i pružanje podrške mladima u razvijanju njihovih kvaliteta s ciljem njihova osobnog intelektualnog i duhovnog rasta, aktivnog uključivanja u društvo te poticanja mladih da budu pokretači pozitivnih promjena u društvu temeljna je zadaća SKACA_DU.

 

Je li bilo jednostavno pokrenuti ovaj veliki projekt? Na koje poteškoće i prepreke ste nailazili? Tko je sve sudjelovao u postavljanju temelja?

U postavljanju temelja sudjelovalo je Vijeće Udruge koje se sastoji od sedam članova. Poteškoće i prepreke na koje smo nailazili nisu velike i odnose se na poteškoće funkcioniranja unutar Udruge jer se s ovim poslovima susrećemo po prvi puta i često nam nije lako no uz strpljenje, volju, ljubav i molitvu svladavamo poteškoće i nastavljamo dalje. Također, još nemamo dovoljno financijskih sredstava da bi mogli ostvariti sve projekte, no prijavili smo projekte na nekoliko Natječaja za financiranje udruga, tako da ćemo kroz 2015. godinu moći realizirati sve planirano. Većina javnosti, tijela javnih ovlasti, institucije i organizacije podržavaju naš rad i oduševljeni su time da u Dubrovniku postoji udruga za mlade poput SKACA_DU.

 

Za Dubrovnik se često kaže da je pomalo „uspavan“ grad, a da se i studenti u našem Gradu prilagode tom mentalitetu. Je li to istina, koje je tvoje iskustvo? Koliko su se studenti uistinu uključili u ovo?

Nažalost, slažem se s tim mišljenjem da je Dubrovnik "uspavan" grad, iako je SHKM okupio oko 200 studenata i mladih radnika volontera među kojima dosta njih i danas volontira u SKAC_DU-u. No, općenito i dalje ostaje pitanje kako potaknuti mlade u našem gradu? Mnogo je sadržaja i ponuda, ne samo u našoj organizaciji nego i u organizaciji mnogih drugih, ali i dalje većina mladih svoje slobodno vrijeme provodi ispijajući kave. Volontiranje je mnogima još strana riječ. Studenti se uključuju, ali nadam se još većem odazivu, a na nama je da što bolje realiziramo zamišljene projekte i ostavimo što pozitvniji dojam na mlade.  

Iz osobnog iskustva mogu reći koliko god ponekad mi se činilo teško, djelovanjem u Udruzi, rastem duhovno i intelektualno. SKAC mi je pružio neke mogućnosti koje sam oduvijek željela ostvariti, tako da u Udruzi ima mjesta za svakoga, bitno je samo malo dobre volje i ljubavi.

 

Mnogi projekti i programi koji se organiziraju za mlade oni često doživljavaju kao nešto u čemu trebaju biti samo sudionici. Vjerujem da vaš cilj nije stvoriti obične pasivne sudionike, već kreatore novih projekata, one koji će biti spremni preuzeti odgovornost na sebe, te time preuzimati odgovornost i za društvo čija su budućnost. Koliko u tome u uspijevate?

Volonteri udruge, koji su ujedno i kreatori projekata većinom su studenti i mladi radnici koji su volontirali i za Susret no raduje me što sve više se uključuju nova, dosad nepoznata lica. Teško mi je reći koliko uspijevamo ili ne jer tek smo krenuli s projektima i zasigurno će trebati još vremena da prepoznaju naš rad i kvalitete koje Udruga nudi.

 

Već smo spomenuli zagrebački (osnovan 2001. godine) i splitski (osnovan 2010.) SKAC. Koliko su vam pomogla njihova iskustva? Koliko svaka sredina ima svojih specifičnosti, a koliko ima dodirnih točaka koje mogu biti korisne i dubrovačkom SKAC-u?

Svakako su nam pomogla i pomažu njihova iskustva i saznanja ali svaki SKAC je jedinstven i specifičan te je prošao svoj put nastanka. Zagreb i Split su veći gradovi i samim time imaju veći broj mladih koji su uključeni u programe udruga. Dodirnih točaka imamo u programima koje nudimo, te ćemo surađivati s njima kao i s ostalim udrugama.

 

Mnoge udruge aktivnih vjernika laika ostaju samo skupine vjernika koje nisu registrirane kao udruge pred državom, te se drže pomalo zatvoreno unutar crkvenih struktura. Vi kao SKAC ste zakoračili u civilno društvo, te ste registrirani i kao civilna udruga. Koliko to smatraš važnim u smislu iskoraka Crkve iz crkvenih okvira i ulaska u civilno društvo i svijet, zapravo važnim u smislu otvaranja i izlaska na periferije društva?

SKAC_DU je neprofitna Udruga i kao takva namijenjena je svima, bez obzira na vjeru, naciju i opredjeljenja. Mladi često imaju predrasude i negativna mišljenja prema Crkvi. Otvarajući se društvu, mi kao Udruga vjernika laika duhovnim programima možemo privući mlade i približiti ih Bogu i omogućiti im njihov duhovni rast. Uz to, posebnost Udruge proizlazi iz toga što djeluje u skladu s kršćanskim vrednotama i inspirirana je Svetim Pismom te na zdrav način odgaja mladog čovjeka, što bih navela kao najveću čar, posebno u današanje vrijeme globalizacije i materijalizma. Članovi Udruge mogu sudjelovati u provedbi brojnih važnih pitanja i građanskom aktivizmu ne samo na lokalnoj već i na državnoj razini pa se time mogu izboriti za svoje mjesto i prioritete.

 

Kakvi su daljnji planovi SKAC-a, koji projekti su pred vama?

U svrhu kvalitetnije organizacije i provedbe planova, projekti koje nudi SKAC_DU grupirani su po sekcijama pa tako imamo web sekciju, edukativnu (intelektualnu) sekciju, duhovnu sekciju, volontersku sekcija te fun zonu. Projekti u sklopu edukativne i duhovne sekcije stalni su projekti i jedan od osnovnih preduvjeta za kontinuirani rad a nastoje pružiti članovima, volonterima i posjetiteljima Udruge mogućnost cjelovitog sazrijevanja u skladnom odnosu vjere i razuma.

Edukativna sekcija konkretno nudi slijedeće projekte: "Mjesečne formacije", različite seminare, tečajeve, besplatne lekcije za studente i učenike te obilježavanje Međunarodnih značajnih datuma. Zasad smo krenuli s mjesečnim formacijamakoje su zamišljene kao mjesec jedne teme u kojoj se mladi s različitih aspekta imaju priliku educirati o određenoj temi/problematici. Održava se redovito jednom tjedno, svakog utorka, odnosno prvi utorak u mjesecu je Filmska večer, drugi utorak je predavanje na Sveučilištu, treći utorak je Kava s duhovnikom, a četvrti utorak je Forum.  

Duhovna sekcija nudi programe "Effatha-otvori se"-program cjelovite kršćanske formacije,  Biblijske radionice, Taizé molitvu, hodočašće u Mariju Bistricu, Kotor i u Prag na Europski susret za doček Nove godine.

U sklopu volonterske sekcije, u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije te uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i ostalih donatora održati će se projekt "72 sata bez kompromisa" koji će okupiti veliki broj volontera na mnogobrojnim radnim akcijama,a u planu je i osnivanje Volonterskog centra za mlade koji će pravno i sustavno okupljati mlade volontere i promicati volonterstvo na lokalnoj i međunarodnoj razini.   

Osim navedenih programa, SKAC_DU će nuditi i sadržaje poput sportskih ljetnih i zimskih igara, tematske večeri i druženja, izlete, organizaciju različitih humantitarnih akcija i slično.

Javne institucije, organizacije i udruge s područja grada Dubrovnika uključuju nas  sve više u programe koje nude.

U tijeku je treća Mjesečna formacija, koja obrađuje temu "Moć i privatnost" te su krenule prijave za "Effathu-otvori se" i Biblijske radionice a možete se prijaviti putem linka mladi-dbk.com/prijava, zaključno do 29. listopada 2014. godine.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!