PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/0nightfever_01.jpg

OBJAVLJENO

  • 02.08.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3385 puta

PODIJELI

Prvi Nightfever u Dubrovniku

Crkva sv. Vlaha ukrašena crveno-bijelim bojama Nightfevera, red na ulasku u crkvu iz koje je dopirala glazba, molitva na više jezika, ali i tišina u odsjaju mnoštva svijeća slika je sinoćnje dubrovačke „noćne groznice“. Riječ je o prvom dubrovačkom izdanju međunarodnog projekta „Nightfever" pokrenutog 2005. godine u Kölnu nakon Svjetskog dana mladih, osmišljenog kao večer otvorenih vrata Crkve, u kojoj se želi omogućiti ljudima, koji se tu večer zateknu u Gradu, trenutke molitve i meditacije.
Program je započeo euharistijskim slavljem kojeg je predvodio biskup mons. Mate Uzinić. U propovijedi biskup Uzinić, osvrćući se na liturgijska čitanja dana, progovorio i o značenju Nightfevera rekavši: „Vidim ga kao našu izgradnju Prebivališta Gospodnjeg, mjesta na kojem doista među nama na različite načine boravi Bog, da bismo otvorenim vratima omogućili svima koji to žele da se ovdje, u zajedništvu braće i sestara, susretnu s Bogom i da im, kao i Mojsiju, u susretu s njime zasja lice.“ Nadalje, biskup Uzinić pojasnio je i zašto je parčeva crkva odabrana za ovo događanje rekavši kako se crkva sv. Vlaha smatra srcem Grada i biskupije. „Njezina rastvorena vrata simboliziraju otvorena vrata ove mjesne Crkve i otvorena vrata naših srca za sve ljude dobro volje, stanovnike ovoga grada kao i naše goste bez obzira na njihovu dob, spol, rasnu, nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost,“ rekao je biskup te na kraju posebno zahvalio organizatorima Vijeću za mlade Dubrovačke biskupije i Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika koja je prepoznala ovu ideju i uključila se u realizaciju kao suorganizator čitavog događanja.

Po završetku euharistijskog slavlja započeo je glazbeno-molitveno-meditativni program pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, kojeg su predvodili članovi zbora mladih pod ravnanjem profesorice Luce Čatić te mladi okupljeni oko Vijeća za mlade obučeni u prigodne majice s logom Nightfever. U cijeli projekt bilo je uključeno 70-ak volontera koji su na Pilama, Pločama i na Stradunu dijelili letke sa poticajima pozivajući ljude da uđu u crkvu sv. Vlaha te da zapalivši svijeću izreknu svoje zahvale, molitve ili se na trenutak saberu u meditaciji. Na stolu ispred crkve sv. Vlaha zainteresirane su čekale svijeće i detaljnije upute o sudjelovanju. Svim prisutnima dana je mogućnost da uzmu citate iz Svetog Pisma napisane na osam različitih jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, poljskom, danskom i francuskom kao i da napišu osobne molitve. Četvero svećenika mons. dr Petar Palić, genralni vikar Dubrovake biskupije, mons. Toma Lučić, rektor zborne crkve sv. Vlaha, don Marin Lučić, predstojnik Vijeća za mlade i don Hrvoje Katušić, trenutno na dodiplomskom studiju u Rimu, aktivno su sudjelovali u programu razgovarajući sa zainteresiranim i ispovijedajući one koji su to željeli. Bila je ponuđena ispovijed na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Četvero mladih tijekom programa na tim istim jezicima svjedočilo je o svojoj vjeri u Godini vjere, a i tekstovi iz Biblije čitani su na raznim jezicima.

Nešto više od tisuću sudionika prošlo je kroz crkvu, iza njih je ostalo osamsto upaljenih svijeća koje su oni, strpljivo čekajući u redu, donosili pred oltar noseći s njima i svoje osobne molitve. Kao poticaj organizatorima da i slijedeće godine organiziraju Nightfever, osim otvorene podrške biskupa Uzinića koji je predložio da se Nightfever dogodine organizira jedanput mjesečno u ljetnim mjesecima, ostaju i poruke koje su nazočni zapisali, a koje svjedoče o njihovom oduševljenju sudjelovanjem u ovakvoj duhovnoj ponudi. Vijeće za mlade zahvaljuje svima koji su otvorenošću srca i spremnošću na pomoć dali svoj doprinos u ostvarenju ovog projekta.

Misnim slavljem u petak, 2. kolovoza u 17 sati u crkvi sv. Vlaha, na kojem će biti prinesene osobne molitve napisane tijekom sinoćnjeg programa, organizatori će izraziti zahvalu za uspješnu realizaciju prvog Nightfevera u Dubrovniku.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!