PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_img_7349ac.jpg

OBJAVLJENO

  • 29.03.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2731 puta

PODIJELI

Završen prvi dan duhovne obnove: Kršćanstvo je velika priča o sposobnosti izlaska iz ropstva u slobodu!

Prvi dan korizmene duhovne obnove za sve volontere i animatore, njihove obitelji, ali i sve druge zainteresirane, koju vodi dr. fra Ante Vučković, završen je u subotu 29. ožujka euharistijskim slavljem više stotina mladih, a koje je u sportskoj dvorani u Gospinom polju u Dubrovniku predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Propovijedao je fra Ante koji je naglasio da Boga poznaje samo onaj tko ga ljubi. Kazao je da i da je dovoljno nekome dati da govori, i saznat ćemo kakav je, te je iz toga zaključio i da Boga prepoznajemo po njegovoj riječi. Osvrnuvši se na evanđelje i prispodobu o farizeju koji je uvjeren u svoju svetost i cariniku koji priznaje grešnost, kazao je da često „nije problem s onima daleko, problem je s onima u hramu, s onima koji dolaze i koji mole“, te da nije dovoljno da čovjek moli, već je važno upoznati molitvu koja vodi do Boga. Ukazao je da činjenicu da ljudi vrlo lako kod sebe vide samo vrline, a kod drugih samo mane, te da tako nećemo upoznati ni Boga ni sebe. „Lako je vidjeti tuđe mane. No, teško je vidjeti kako Bog vidi. A Bog traži dobre strane.“, kazao je propovjednik, te nastavio da će Isus jednog dana pokazati sve, ali to znači da će prvi put pred ljudima zablistati dobrota koju nitko nikada nije vidio. Potaknuo je mlade da otkrivaju dobro u drugima, jer ako budu tražili samo loše, naći će, i to „košare i košare lošega“, no ako budu tražili dobro, naći će dobro, te će to dobro sve više rasti.

Euharistijskom slavlju su prethodila predavanja fra Ante, priprava za pokorničko bogoslužje, kao i sama ispovijed, a iako je cijeli dan bio prožet mladenačkom radošću i poletnošću, oni su posebno do izražaja došli u zabavnom programu.

Fra Ante je u predavanjima naglasio da je „kršćanstvo jedna velika priča o sposobnosti izlaska iz ropstva u slobodu“. Iznio je primjere iz evanđelja u kojima Isus susreće zarobljene ljude, bilo fizički kroz različite bolesti bilo duhovno, te ih oslobađa. Susret s Isusom je „susret oslobođenja“, naglasio je predavač, te u tom susretu vjernik shvaća da je Bog zapravo živi Bog! Potaknuo je mlade da „dođu do Isusovih nogu“ i tu ostave sve što oh zarobljava. Kazao je da „Isus nije tu da nam tjera strah u kosti“, jer strah je često „zatvor za ljude“, već Isus mladog čovjeka potiče da mu se prepusti u vjeri.

U zabavnom programu animatori Dubrovačke biskupije pripremili su razne skečeve i druge zabavne programe za svoje vršnjake, te tako pokazali kako je jednostavno biti mlad i veseo, a istovremeno predan Gospodinu.

Duhovna obnova nastavlja se na istom mjestu i sutra sličnim rasporedom kao i danas. Počinje ujutro u 9 sati, uz predavanja, pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje. Dok je ovaj prvi dan bio namijenjen prvenstveno mladima, tj. volonterima i animatorima, sutrašnji je program namijenjen svim obiteljima i drugim zainteresiranima.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!