PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/festivalbann.jpg

OBJAVLJENO

  • 17.04.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 5158 puta

PODIJELI

Objavljen bogati program Festivala SHKM-a

Na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja ove godine započinje Festival SHKM-a. Bogati i raznovrsni duhovni, kulturno-zabavni program trajat će šest dana i prethodi samom Susretu hrvatske katoličke mladeži, koji se održava u Dubrovniku 26. i 27. travnja ove godine uz sudjelovanje 35.000 mladih hodočasnika.
Festival mladih otvara svoja vrata 21. travnja u 18 sati euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz izlaganje moći bl. Ivana Pavla II. Festival se nastavlja iste večeri u atriju palače Sponza, gdje će svečano biti otvorena izložba fotografija „Papa u Dubrovniku“ uz posebne molitve i nakane za branitelje Grada i domovine i njihove obitelji.
Slijedeći dan od 13.00 h sve crkve, crkvice i kapele u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika otvorit će širom svoja vrata posjetiteljima u dijelu programa nazvanim 'U crkve pozvani'. To je iznimna prigoda za posjet 27 sakralnih objekata, a među njima su i mnoge koje se otvaraju samo jednom godišnje. Isti dan u 20 h slijedi glazbeni program „Zvuci slobode“ u Saloči od zrcala Narodne knjižnice. U srijedu će se u Kinu Sloboda održati projekcija filmskog stvaralaštva „Slobodni kadar“, a u četvrtak na Stradunu dramske radionice o mnogim poznatim osobama iz bogate dubrovačke povijesti. U petak uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži održat će se klanjanje u dubrovačkoj katedrali.
Subotnji dio Festivala, na kojem će sudjelovati mladi hodočasnici, bit će najbogatiji i najraznolikiji. Službeno otvorenje Susreta održat će se u 11:50 sati na Stradunu. Tijekom cijelog jutra i ranog popodneva na 17 različitih lokacija unutar gradskih zidina i u neposrednoj blizini odvijat će se različiti programi, te će svatko moći naći nešto za sebe: od molitve u pojedinim crkvama, različitih igrokaza i dramskih ostvarenja, projekcija filmova, koncerata popularne kršćanske glazbe, ali i one alternativne. U 14:30 mladi će iz katedrale iznijeti križ SHKM-a koji su preuzeli u Sisku te u velikoj procesiji krenuti do Gruža gdje će u 17 sati biti misno slavlje koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
Joško Mikuš, idejni začetnik i voditelj Festivala, naglašava da će ovaj Festival mladih postati tradicionalan. 'Cilj nam je stvoriti festival stvaralaštva, kreativnosti, odgovorne slobode i tolerancije koje bio potaknuo mlade u Dubrovniku i Hrvatskoj da daju svoj doprinos u raznim područjima ljudskog duha s naglaskom na kulturu, umjetnost i duhovnost i isti neće biti vjerski i nacionalno određen' - ističe Mikuš.

Detaljan program Festivala možete vidjeti ovdje.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!