PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_img_9204.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.04.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3408 puta

PODIJELI

Na otvorenju Festivala biskup Uzinić SHKM stavio pod zaštitu i zagovor Ivana Pavla II.

Festival Susreta hrvatske katoličke mladeži započeo je u ponedjeljak 21. travnja euharistijskim slavljem i izlaganjem moći bl. Ivana Pavla II. u dubrovačkoj katedrali, te otvaranjem izložbe „Papa u Dubrovniku“ u atriju palače Spozna, nakon čega je uslijedila molitva za branitelje Grada i Domovine. 

Na početku euharistijskog slavlja koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je mladima da Festival SHKM-a započinje u društvu „njima dragog prijatelja“, a riječ je o papi Ivanu Pavlu II, te je naglasio da cijeli SHKM u Dubrovniku stavlja pod zagovor ovog blaženika, a od nedjelje i sveca. Također, iskoristio je priliku i još jednom zahvalio svim volonterima i obiteljima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju Susreta. U propovijedi, pred slikom pape Ivana Pavla II. kazao je da je papa imao „pogled koji svjedoči vjeru u Isusovo uskrsnuće“, te je poželio da svi sudionicu upravo taj pogled unesu u Susret. Propovijed je zaključio papinim riječima izrečenim mladima prije 11 godina u Dubrovniku: „Blagoslivljam mlade kojima velim 'Hrabro!'“ Na kraju slavlja vjernici, među kojima i mnogobrojni mladi, imali su mogućnost častiti moći bl. Ivana Pavla II.

Na početku otvaranja izložbe „Papa u Dubrovniku“ generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić kazao je da palača Sponza čuva mnoge dokumente iz povijesti, no da mladi Dubrovačke biskupije i svi uključeni u organizaciju od trenutka prihvaćanja domaćinstva SHKM-a, ispisuju još jednu svijetlu stranicu povijesti, te izrazio vjeru da će na toj stranici biti upisan doprinos svih njih. Govoreći o izloženim fotografijama, naglasio je da je riječ o sjećanju na čovjeka koji je obilježio povijest, te poželio okupljenima da im te slike pomognu osjetiti ono što se u Dubrovniku događalo u vrijeme papina pohoda Dubrovniku. 

Frane Čizmić, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku, zahvalio je svima na dolasku i izrazio svoju radost zbog otvaranje izložbe, a biskup je zahvalio mladima što su prihvatili izazov i postali domaćini SHKM-a, te podsjetio na papine riječi „Neka Bog blagoslovi Dubrovnik koji je od danas i moj grad“, u njima nalazeći potvrdu odluke da se Ivana Pavla II. uzme za zaštitnika i zagovornika SHKM-a u Dubrovniku.

Euharistijsko slavlje je uzveličao Biskupijski zbor mladih, koji je nastupio, zajedno s klapom Ragusavecchia i na otvaranju izložbe gdje je izvedena i himna Susreta „Na slobodu pozvani“. 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!