PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/img_0024.jpg

OBJAVLJENO

  • 30.04.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2732 puta

PODIJELI

Novinari na kavi s biskupom Uzinićem o SHKM-u

U prostorijama Biskupskog ordinarijata novinari su došli na "kavu s biskupom" u srijedu 30. travnja, te su upoznati sa završnim podacima o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

Tajnica organizacijskog odbora Ana Marčinko istaknula je da su "pripreme za ovaj projekt započele prije dvije godine, a proteklih nekoliko mjeseci se pod vodstvom Organizacijskog odbora SHKMa intenzivirala koordinacijska suradnja s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko–neretvanskom županijom i Policijskom upravom Dubrovačko–neretvanskom, kako bi susret prošao u sigurnom i mirnom ozračju a mladi gosti osjećali iskrenu dobrodošlicu te imali priliku upoznati bogatu kulturnu i duhovnu baštinu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se dan prije i na dan kanonizacije svog počasnog građanina i osnivača Svjetskih susreta mladih, Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Festivala mladih - dijela Susretskog pretprograma, trajno ostaju u katedralnoj riznici. Središnje euharistijsko slavlje slavilo se na prostoru od oko 15 000 m2, na istom mjestu u luci Gruž na kojem je prije 11 godina misu služio sveti Ivan Pavao II., a čije su relikvije bile tada prigodno izložene ispred oltara. SHKM2014 ugostio je više od 35 000 sudionika koji su na susret stigli iz cijele Hrvatske i dijaspore s ukupno 640 autobusa. 80% sudionika koji su prenoćili na području Dubrovačke biskupije (23.000) bilo je smješteno po obiteljima, a 20% u dvoranama (5.000). Oni koji nisu bili smješteni po obiteljima, bili su smješteni u školskim (7) i sportskim (5) dvoranama, dok je oko 500 mladih boravilo u samostanima i župnim uredima. 3.000 sudionika došlo je s područja Dubrovačke biskupije, od čega se njih 1.640 aktivno uključilo u pripremu i izvedbu Susreta. Preostalih 3.500 sudionika Susretu je prisustvovalo samo jedan dan. Pedesetak mladih hodočasnika iz Vukovara smjestilo se u Biskupskom dvoru u Gospinom polju. U organiziranju smještaja po obiteljima sudjelovale su sve župe naše biskupije, ukupno 61 župa.
Osim mladih sudionika Susretu su nazočili i apostolski nuncij u RH, ukupno 15 biskupa te 500 svećenika. Ukupni troškovi Susreta procjenjuju se na oko 2,5 milijuna kuna."

Don Hrvoje Katušić, potpredsjednik organizacijskog odbora Susreta, novinare je proveo iza back stage-a SHKM-aa i podijelio s njima neke zanimljive činjenice koje su pratile Susret a govore o raznovrsnosti izazova koje smo susretali na putu realizacije, te donose detalje iz tehničkog aspekta organizacije i upućuju na doista masovan opseg ovog projekta: "Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dobili smo podatak da je u Dubrovniku u subotu 26.4., na dan održavanja Susreta, količina oborina iznosila 20.7 litara po metru kvadratnom. Svaki sudionik SHKMa prosječno je propješačio 4 km, što bi značilo da kada bi zbrojili sve naše korake tog dana, četiri puta bismo mogli okružiti planetu. Za postavljanje pozornice i razglasa Elektrojug Dubrovnik osigurao je 240 kW električne energije a postavljeno je ukupno 2 km energetskih kablova. Uz 300 stupića, bilo je potrebno 2 km pregradne trake da se organizira podjela polja i usmjeravanje sudionika unutar prostora Luke Gruž. Postavljeno je 125 slavina za vodu za sudionike. 130 svećenika dijelilo je pričest na središnjem misnom slavlju. 2.800 sudionika bilo je smješteno na otocima. 9.000 Internet korisnika pratilo je popratne događaje SKHM-a putem live-streaminga dulje od 10 minuta, a 14.000 se uključivalo povremeno u stream zapis. Broj volontera koji su se trajno angažirali u pripremi i realizaciji susreta je 1640. Od toga ih je 300 bilo angažirano za regulaciju parkinga autobusa i održavanje reda u prometu, 300 kao redari u luci Gruž, 800 kao domaćini i voditelji autobusa, 100 ih je pjevalo u biskupijskom zboru mladih a ostali su bili po raznim službama unutar pretprogramskih sadržaja. Prvi susret volontera održan je 3. studenog 2013. te se od tada do same realizacije projekta intenzivno radilo na formaciji mladih volontera. Održane su dvije velike duhovne obnove sa 600 i 1000 sudionika, dvodnevni Planinarski križni put sa 600 sudionika, te brojne radionice i edukacije. Na poseban način spominjemo se dvojice naših mladih volontera koji su poginuli u prometnoj nesreći na Božić prošle godine: Luka Tolj i Danijel Sentić. Zahvaljujemo svim volonterima koji su svojim angažmanom omogućili ovaj projekt. Oni su srce dubrovačkog SHKM-a i radost ovog Susreta pripada na poseban način njima, mladima čiji velikodušan i nesebičan angažman ostaje upisan u povijest kao nositelj do sada najbrojnijeg Susreta hrvatske katoličke mladeži.

Don Petar Palić, predsjednik organizacijskog odbora Susreta, zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju: "U provedbenom dijelu projekta velikodušno su se angažirale brojne javne ustanove: Policijska uprava, Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Opća bolnica Dubrovnik, Dom zdravlja Dubrovnik, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja, Vatrogasci Dubrovnik, osnovne i srednje škole na području Dubrovačke biskupije, Športski objekti Dubrovnik, Gradski ured za promet, stanogradnju i razvojne projekte, Hrvatske ceste, Čistoća Dubrovnik, Sanitat Dubrovnik, Libertas Dubrovnik, Vodovod, Lučka uprava i Luka Dubrovnik, HEP - Elektrojug Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Dubrovački kinematografi, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovački muzeji, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Državni Arhiv u Dubrovniku, Dubrovačke knjižnice, Dom Marina Držića te Dubrovačke ljetne igre. Organizaciji susreta značajno su također pomogli i dubrovački hotelijeri i ugostiteljski objekti s ukupno 20 hotela i 49 ugostiteljskih objekata koji su te dane za mlade organizirali pripremu i dostavu hrane te dodatno dali značajne popuste na svoje usluge sudionicima SHKM-a.
Ususret Susretu izašli su i Atlant poslovni centar te Gradska garaža koje su građanima osigurale besplatan parking na dan Susreta. Adriana Cavtat i Nona Ana osigurala je besplatan prijevoz sudionicima na otoke. Zahvaljujemo Rehabilitacijskom centru Josipovac na doprinosu u proizvodnji poklona za uzvanike Susreta, te kućama VSP video i Foto-Adria na uslužnosti i maksimalnoj fleksibilnosti u zahtjevnom zadatku bilježenja trenutaka Susreta. Zahvaljujemo i svim poslovnim suradnicima koji su vrlo ekspeditivno odradili naše zahtjevne potrebe Susreta. To su: Tiskara Alfa 2, Fotostar, Dizajnerski studio M&M, Fifi sound, Arhitektonski studio Vetma ARH, Građevinar Quelin, Hotel Petka, Jadrolinija, tvrtka Horting, AV Oprema, Vereteks.
Organizacijski odbor SHKMa posebno mora zahvaliti policijskoj upravi koja je angažirala svoje snage kako bi svim sudionicima koji su nam svojim brojnim odazivom ponudili povjerenje omogućila sigurno i mirno sudjelovanje na Susretu. Dan nakon Susreta policija je izdala službeno priopćenje kojim donosi informaciju kako je susret od 35.000 mladih prošao bez i jednog jedinog incidenta.
U ime cijelog organizacijskog odbora iskreno se zahvaljujemo našim medijskim pokroviteljima: portalima Dubrovnik.net, Kenova.info, Župčica, Župski portal te Dubrovnikpress, tiskovinama Dubrovački vjesnik, Glas Grada i Dubrovački list, radio postajama Hrvatski katolički radio i Radio Dubrovnik te TV kući DuTv. Zahvaljujemo i javnoj televiziji HRT-u i Hrvatskom radiju koji su osigurali izravan prijenos središnjeg događaja Susreta, svečanog euharistijskog slavlja. Zahvaljujemo i nacionalnim TV kućama NOVA TV i RTL koje su u tjednu Susreta kao i za vrijeme njegovog održavanja više puta uživo izvještavali iz Dubrovnika.
Na poseban način danas želimo zahvaliti vama dragi kolege iz svih medija, koji ste ovaj Susret učinili dostupnim čitavoj domaćoj i svjetskoj javnosti. Našu zajedničku zahvalu u ime organizatora i svih koji su se angažirali za ovaj projekt sada će Vam prenijeti mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački.

Biskup Uzinić je naglasio: "Naš SHKM u Dubrovniku srušio je uvriježene predrasude o neodgovornosti mladih. Na poseban način za to ste zaslužni upravo vi: novinari, fotoreporteri i medijske agencije, koji ste redovito, ažurno i izrazito korektno izvještavali o tijeku odvijanja Susreta, šireći njegovu poruke radosti po čitavoj domovini Hrvatskoj i po svijetu. Vjerujemo kako je za budućnost iznimno važno da vaša uloga bude prepoznavanje i širenje istine kroz dobre vijesti. Pogotovo u onim temama koje su ili nepravedno zapostavljene ili čak većinski neispravno prezentirane. Jedna od njih je svakako tema mladih. Nepravedno smo ih osudili. A otpisujući mlade otpisali smo i vlastitu nadu, jer oni su oni kojima ćemo predati ovaj svijet. Nada u mlade nada je u bolji svijet. A takvu nadu svatko od nas želi imati.
Susret o kojem danas s vama govorimo poručuje vam jednu novu, svježu i nedvojbeno istinitu poruku o mladima. Mladi danas itekako znaju cijeniti pozitivne životne vrijednosti. Oni rado slušaju poruku mira, tolerancije, imaju razvijen sluh za brige drugoga, solidarni su i sposobni za istinsku empatiju. Mladi se odazivaju se na angažman za opće dobro, uključuju se u volonterske akcije, nesebični su, ekološki osviješteni, rado pridonose očuvanju prirodnih dobara, mare za kulturno nasljeđe i baštinu predaka. I mi i vi svjedoci smo: mladi danas znaju cijeniti život. Ne dopustite da ova poruka ne prođe u prostor koji zaslužuje. Prepoznavši vas kao one koji mare, izrazita mi je i čast i zadovoljstvo što vam danas mogu od srca zahvaliti za vaš iskreni i smjeli angažman u širenju ove radosne vijesti, a pri tom ne mogu odoljeti istovremeno vas pozivati da ne stajete na tome. Širite istinite, bitne i dobre vijesti. One su najsnažnije oružje za napredak čovjeka i svijeta. Dragi mediji, vrata naše biskupije uvijek su vam otvorena. Od srca vam hvala!"

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!