PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/0IMG_8859.JPG

OBJAVLJENO

  • 20.10.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3043 puta

PODIJELI

Biskup Uzinić: Odgovorni smo za vjeru!

Euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga uz početak nove akademske godine u nedjelju 20. listopada u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, uz sudjelovanje studenata dubrovačkih sveučilišta i njihovih profesora.
U propovijedi biskup je ukazao na skladnu povezanost znanosti i vjere, navodeći primjer dubrovačkog svećenika i znanstvenika Ruđera Boškovića, te je istovremeno ukazao na zastrašujuću ideju prema kojoj se danas u medijima „po broju ateista, agnostika i nevjernika statistički izračunava napredak nekog društva, pa bi, u skladu s tom teorijom, bila naprednija društva u kojima je više agnostika, ateista i nevjernika, a zaostalija ona društva u kojima ih je manje.“, a s tim dolaze i zahtjevi za micanjem vjeronauka iz škola, križeva s javnih mjesta, itd, što na kraju dovodi do svrstavanja vjernika u one koji su konzervativni i zaostali, a nevjernike u one koji su liberalni i napredni. Osvrćući se na Isusovo pitanje iz evanđelja hoće li Sin Čovječji, kad se vrati, naći vjere na zemlji, kazao je da je to pitanje želio postaviti „i sadašnjim i budućim znanstvenicima ovoga grada, koji kao vjernici i intelektualci imate osobitu odgovornost u razbijanju predrasuda koje vjeru i vjersko svrstavaju u nešto zaostalo i štetno za napredak nekog društva, a koje su, zbog interesa ili tko zna kojih razloga, zahvatile veliki broj naših intelektualaca, pa se doista stvara opravdanim dojam da vjera nije nešto za intelektualce.“, te im ukazao na njihovu odgovornost da „kad Sin Čovječji dođe, nađe vjere na zemlji“. Kao pomoć u ostvarenju tog cilja ponudio je molitvu, koristeći sliku iz starozavjetnog čitanja, gdje u slici Mojsija u molitvi prepoznaje Crkvu koja moli, ali kojoj je, da bi njezina molitva bila plodonosna, potrebno podržavati podignute ruke, čemu služe Aron i Hur. U Aronu je prepoznao svećenike, a u Huru znanstvenike i njihovu odgovornost za napredak i opstanak vjere na zemlji. Potaknuo je sve okupljene na optimizam i širenje Evanđelja, a studentima i studenticama je kazao da će za širenje evanđelja, i s njim kršćanskog optimizma dobiti osobitu priliku i uključivanjem u organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se u travnu 2014. održati u Dubrovniku pod geslom „Na slobodu pozvani“ i koji je izvrsna prilika da ostalim mladima „razbijemo predrasude o Isusu Kristu, Crkvi i osobito o tome što znači biti istinski slobodan, jer sloboda nije tek sloboda 'od', nego i 'za' dobro, čovjeka, ljubav, darivanje, služenje. Također, na kraju propovijedi istaknuo je da je Misijska nedjelja u Godini vjere, te je ohrabrio sve da i sami budu misionari, tj. navjestitelji Isusa Krista i njegovog evanđelja nade i ljubavi za sve.

Na kraju mise studentski kapelan don Marin Lučić još jednom je potaknuo sve studente i studentice da se kao volonteri aktivno uključe u Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

Prije završnog blagoslova studenti dubrovačkih sveučilišta i svi vjernici, predvođeni zborom mladih pod ravnanjem prof. Luce Čatić, zazvali su Duha Svetoga na početku nove akademske godine.

Euharistijskom slavlju nazočila je rektorica Dubrovačkog sveučilišta dr. Vesna Vrtiprah.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!