PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/00IMG_0427.JPG

OBJAVLJENO

  • 09.11.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3050 puta

PODIJELI

Završio prvi planinarski križni put u Dubrovačkoj biskupiji

Prvi planinarski križni put u Dubrovačkoj biskupiji završen je u nedjelju 9. studenog euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U propovijedi biskup je usporedio ovaj planinarski križni put s ljudskim životom. Napose je istaknuo da kao što su križni put završili 15. postajom, tj. Isusovim uskrsnućem, i ljudski život na zemlji završava tek uskrsnućem. Osvrnuo se na dubrovačke branitelje, te kazao da su oni primjer ljudi koji su u izvanrednoj situaciji dali ne nešto, nego čitave sebe, pa čak i svoje živote. Kazao je da kako je na križnom putu bilo iskušenja, na jednak način i u životu su prisutna iskušenja. No, kako sada na kraju križnog puta i on i svi mladi mogu ponosno kazati da su ustrajali, jednako je potrebno i u životu. Naglasio je da je Isus Krist onaj koji omogučuje tu pobjedu.
Nakon što su prvog dana krenuli od Orašca preko Osojnika do Nove Mokošice gdje su imali zabavni program, drugog dana mladi su se uputili Rijekom dubrovačkom do Rožata, nakon čega su se uputili na Nuncijatu i Strinjčeru do Srđa, otkud su se spustili u Dubrovnik. Na svim mjestima oba dana mlade su srdačno dočekivali župnici mjesta kroz koja su prolazili, jednako kao i sami vjernici.
Na ovom prvom planinarskom križnom putu sudjelovali su animatori i volonteri koji su se prijavili za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), a pridružio im se i biskup Uzinić koji je s njima pješačio na cijelom križnom putu. Cijeli planinarski križni put bio je obilježen sjećanjem i molitvom za sve branitelje u Domovinskom ratu, a napose one poginule na dubrovačkom području. Mladi su kao postaje križnog puta imali i više spomenika poginulim braniteljima, a tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a Ana Marčinko naglasila je da kao što su prije 22 godine mladi, istih godina ili tek neznatno stariji od sudionika ovog PKP-a, imali priliku doprinijeti slobodi, i na taj poziv su pozitivno odgovorili, tu sličnu priliku u izmijenjenim okolnostima imaju danas i oni postajući volonteri SHKM-a u Dubrovniku čije geslo i jest „Na slobodu pozvani“!

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!