PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_dscn3027.jpg

OBJAVLJENO

  • 30.05.2014.

AUTOR

  • Gordana Krizman / Š.Z.

PREGLEDANO

  • 3119 puta

PODIJELI

Naša ekipa na završnici KMNL-a!

Malonogometna ekipa župe sv. Petra – Boninovo, pobjednica Katoličke malonogometne lige Dubrovačke biskupije, sudjeluje na završnici 11. KMNL-a koja je započela u petak 30. svibnja u Svetvinčentu u Porečko - pulskoj biskupiji.

Nakon okupljanja na središnjem trgu ispred župne crkve, u povijesnoj loži obavljene su prijave ekipa. Misno slavlje povodom početka završnice KMNL-a predvodio je biskup u miru Ivan Milovan u suslavlju sa svećenicima koji su došli sa svojim sportskim ekipama. Na samom početku okupljenima se kao domaćin obratio fra Tomislav Hrstić, voditelj KMNL „Bl. Miroslav Bulešić“ i koordinator organizacije ovogodišnje završnice, te vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu. Ivana Čogelja, voditeljica Ureda za mlade HBK naglasila je važnost druženja i zajedništva koja se dešavaju tijekom sličnih susreta, te u tom duhu zaželjela svim sudionicima prije svega poštenu igru. Preč. Dalibor Pilekić, povjerenik za mlade Porečke i Pulske biskupije kratko je predstavio povijest i sadašnjost Porečke i Pulske biskupije. Biskup je u prigodnoj homiliji govorio o Miroslavu Bulešiću, o njegovom životu i mučeništvu, napose naglasivši kako je naš najmlađi Blaženik bio upravo zaljubljen u svećeništvo te doživljavao sebe kao „Samaritanca koji zavojima ljubavi vida rane naroda“. No, osim za stradalnike, imao je široko srce i za vojnike koji su tu služili različitim vojskama, u svakome je vidio čovjeka. Govoreći u sportskoj terminologiji, biskup je istaknuo kako je bl. Miroslav Bulešić dobro odigrao utakmicu života, a smrt toga mladoga svećenika, iako je naravno to bio gubitak, donijela je Crkvi jedan svijetli blaženički lik, koji kontinuirano nadahnjuje svojim primjerom, koji je već u prvim trenutcima nakon smrti potaknuo dva nova svećenička poziva. Biskup je objasnio koje se relikvije vezane za Don Mira u toj crkvi mogu vidjeti: talar, jastuk natopljen krvlju, te komad žbuke poprskan krvlju. Biskup je nadalje, govoreći o nogometu, spomenuo izjavu pape Franje, koji je rekao da nogomet za njega ima dimenziju slavlja. Zbog ekstremnih profitnih aspekata koji se vežu za svijet nogometa danas, rekao je biskup citirajući nadalje papu Franju, nužno je vratiti sportu njegovo izvorno dostojanstvo. Igrači, koji su u središtu pozornosti, pozvani su biti primjer djeci i mladima, a odgojna vrijednost sporta je njegova uloga u rastu čovjeka, u tjelesnom i duhovnom aspektu, ali i u društvenim krepostima, solidarnosti i međusobnom poštovanju. Naša životna utakmica je takva da je najvažnije pravedno igrati, jer imamo suca koji sve vidi, potrebno je uložiti mnogo napora u dobro odigravanje te utakmice, ali nam je Otkupljenjem pobjeda zagarantirana, kazao je biskup. Don Miro nam pokazuje kako je važno trenirati za dobro, svojim nam životnim primjerom pokazuje neophodnost duhovnog treninga za pravilno duhovno sazrijevanje da bi u toj utakmici života mogli dobro igrati, zaključio je mons. Milovan. U nastavku je fra Tomislav izrekao zahvale i prisjetio se prve završnice KMNL koja je održana u Rijeci 2004. godine. 

U završnici KMNL-a sudjeluje ukupno 16 ekipa iz 13 nad/biskupija: Đakovačko-osječka nadbiskupija, Mostarsko-duvanjska biskupija, iz koje su došli i prošlogodišnji pobjednici završnice, Vrhbosanska nadbiskupija, Splitsko-makarska nadbiskupija, Zagrebačka nadbiskupija, Kotorska biskupija, Dubrovačka biskupija, Požeška biskupija, Porečka i Pulska biskupija kao domaćin s dvije ekipe, Zadarska nadbiskupija, Riječka nadbiskupija, Bjelovarsko-križevačka biskupija koja ove godine sudjeluje prvi put, te Šibenska biskupija iz koje osim dijecezanskih pobjednika dolaze i prošlogodišnji dobitnici fair-play nagrade.

U subotu 31. svibnja igraju se utakmice po skupinama, nakon čega slijedi četvrtfinale, dok će se polufinala i finale odigrati u nedjelju 1. lipnja.
Ekipa iz Dubrovačke biskupije svoju prvu utakmicu u subotu u 9:45 odigrat će protiv ekipe iz Župe Pohođenja BDM iz Šibenske biskupije, nakon čega će u 11:30 odigrati utakmicu s ekipom Župe s. Mateja – Ravne Njive iz Splitsko-makarske nadbiskupije, dok će u 12.30 igrati s domaćinima iz Porečko-pulske biskupije.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!