PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_dsc_2923.jpg

OBJAVLJENO

  • 07.08.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 4127 puta

PODIJELI

Nightfever oduševio Dubrovčane, ali i mnogobrojne turiste

Nightfever održan je i ove godine u Dubrovniku u četvrtak 7. kolovoza, te je kao i prošle godine kad je u Dubrovniku održan prvi put, pobudio iznimno velik interes ne samo mladih i ostalih vjernika grada Dubrovnika, već i mnogobrojnih njegovih posjetitelja, što je i bila namjera organizatora Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koji je u propovijedi istaknuo dva pitanja koja je Isus u evanđelju postavio učenicima: „Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?“, te ono puno važnije: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Biskup je to pitanje aktualizirao i uputio ga svim okupljenima u crkvi sv. Vlaha, naglasivši da iako je postavljeno svima zajedno, istovremeno je upućeno svakom pojedinačno, te svatko osobno i pojedinačno treba na njega odgovoriti. Izrazio je uvjerenje da ako se predamo Gospodinu, i naš će odgovor biti poput Petrovog iz evanđelja: „Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.“

Nakon toga uslijedio je molitveno-meditativni program na mnogobrojnim svjetskim jezicima: osim na hrvatskom, molilo se i na engleskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom, francuskom i poljskom, što je posebno oduševilo mnogobrojne turiste koji su uglavnom posve neočekivano ovu večer umjesto u šetnji ulicama Grada, proveli u molitvi u crkvi sv. Vlaha. Također, na različitim jezicima mladi su svjedočili svoje iskustvo vjere i prenosili ga onima koji su dolazili u crkvu nakratko kako bi zapalili svijeću. Posebnu radost kod onih koji su ulazili u crkvu izazivalo je kada bi čuli molitvu, pjesmu ili svjedočanstvo na svom jeziku. Tijekom cijele večeri mladi Dubrovačke biskupije na dubrovačkim su ulicama upoznavali ljude s programom Nightfevera i pozivali ih u crkvu sv. Vlaha, a po ispunjenosti crkve može se zaključiti da su mladi bili izrazito uspješni u svom zadatku.

Među posjetiteljima sasvim slučajno zatekli smo i patera Alana Nevilla, irskog svećenika i redovnika koji je trenutno nakratko na odmoru u Dubrovniku, te je vidjevši mlade koji pozivaju na Nightfever i sam došao, budući je jedan od pokretača i organizatora Nightfevera u Irskoj. Izrazito je oduševljen ljepotom crkve sv. Vlaha, ali ipak posebno radostan zbog širenja Evanđelja i na ovakav način kroz otvaranje Crkve svijetu.

Nightfever je projekt međunarodnoga karaktera pokrenut 2005. godine u Kölnu u Njemačkoj, nakon Svjetskog dana mladih. Osmišljen kao večer otvorenih vrata crkve želi ljudima, koji se tu večer zateknu u Gradu, omogućiti trenutke molitve i meditacije. Specifičnost Nightfevera je u pjesmi, molitvi i meditaciji na više svjetskih jezika. Ovaj projekt je do sada održan u šezdesetak svjetskih gradova, poput Rima, Sydneya, Glasgowa, Münchena, Lourdesa, te Splita u kojem je ovaj projekt realiziran prvi put u Hrvatskoj 2012. Velika posjećenost i izrazito pozitivne reakcije stanovnika Grada te domaćih i stranih gostiju opravdale su pokretanje ovog projekta. Više o ovom projektu u svijetu možete saznati na linku: www.nightfever.org

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!