PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_img_5519.jpg

OBJAVLJENO

  • 08.09.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2994 puta

PODIJELI

Biskup klasičarima na početku školske godine: Budite graditelji bolje Crkve i boljeg društva!

Učenici i njihovi roditelji, kao i profesori Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića započeli su novu školsku godinu u ponedjeljak 8. rujna, svečanim euharistijskim slavljem koje je u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s ravnateljem don Bernardom Plešeom, duhovnikom škole i novim rektorom sjemeništa don Marinom Lučićem, te novim tajnikom Katehetskog ureda don Marinkom Šljivićem.

U propovijedi biskup Uzinić je kazao kako je lijepo započeti novu školsku godinu upravo na rođendan Blažene Djevice Marije, izrazivši nadu da će ih Majka pratiti kroz cijelu godinu. Tumačeći evanđelje koje donosi rodoslovlje Isusa Krista, biskup je ukazao na dva dijela: prvi dio donosi ljudsko nasljeđe koje je Bog upotrijebio da bi se utjelovio, dok drugi donosi upravo ulazak Boga u to ljudsko nasljeđe. Potaknuo je mlade da uz pomoć roditelja i profesora iskoriste vrijeme koje je pred njima, te im kazao: „Bilo bi loše ako biste svoje školovanje shvatili samo nešto s čim ćete sutra osigurati dobru egzistenciju samom sebi, upisati ovaj ili onaj fakultet. To nije cilj, to su samo sredstva u stavljaju sebe na raspolaganje Bogu, a Bog sa svakim od vas ima svoj plan. Bog nastavlja i želi nastaviti ono što je započeo u Mariji: stvaranje novog čovjeka i novog svijeta. Ali smo mu mi potrebni, vi ste mu potrebni! Potrebno je da se kao i Marija njegovom planu stavimo na raspolaganje. Zato nemojte sutra biti oni koji će upirati prstom u druge, očekivati od drugih da nešto naprave, da nešto promijene, da urede bolje društvo, da Crkva bude bolja. Budite vi graditelji bolje Crkve, boljeg društva, boljih obitelji i boljeg Grada!“

Na kraju svima je zahvalio ravnatelj Pleše, posebno pozdravivši učenike prvih razreda koji tek dolaze u školu, sve zajedno potaknuvši na otvorenost Duhu Svetome pod čijoj su se zaštiti na kraju euharistijskog slavlja svi utekli.

Short URL:



U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!