PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_fotografija.jpg

OBJAVLJENO

  • 14.09.2014.

AUTOR

  • Laudato.hr

PREGLEDANO

  • 2040 puta

PODIJELI

Otvoren Forum + 2014. pod geslom „U svijetu, ali ne od svijeta“

Više od 60 mladih aktivnih vjernika katolika okupilo se u nedjelju, 14. rujna, u Osijeku na trećem Forumu + na kojem će se kroz tjedan dana umrežavati i slušati predavanja uvaženih govornika iz različitih područja društvenog djelovanja.

Studentski katolički centar Zagreb (Skac Palma), Studentski katolički centar Split (Skac_st) i Studentski katolički centar Dubrovnik (Skac_Du), u suradnji s DUHOS-om (Duhovnost osječkih studenata), organizatori su projekta pod nazivom “Forum+ - Forum mladih katolika Hrvatske” i pod geslom „U svijetu, ali ne od svijeta“. Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić je predvodeći misu u crkvi Preslavnog Imena Marijinog u Osijeku na blagdan Uzvišenja sv. Križa istaknuo važnost činjenice da su se mladi odrekli svog doma i njegove udobnosti kako bi na osam dana živjeli odvojeni od svog svakodnevnog života. „Pobjeda u Kristovom znaku, Kristovom znaku križa, znači spremnost na samoprijegor i žrtvu. Treba istaknuti činjenicu da je križ do Krista bio oruđe za izvršenje smrtne kazne, a po križu se danas nakon Krista prepoznaju kršćani, jer križ označava slavlje uskrslog Krista“, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup. Nadbiskup Hranić ukazao je na poznato geslo „In hoc signo vinces“  - "U ovom ćeš znaku pobijediti" koje nadahnjuje kršćane da i danas djeluju u svijetu, iako nisu od svijeta. „Poslanje svih kršćana je biti znak ljudima u ovom svijetu. Svijet treba proročku budućnost. Ne želimo bježati od križa i spremni smo na žrtvu. Isusova logika križa nadilazi ljudsku logiku. 'U ovom ćeš znaku pobijediti'“, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić mladima okupljenima na Forumu + u Osijeku do nedjelje, 21. rujna.

Forum + je inicijativa mladih katolika iz različitih dijelova Hrvatske, nastala kao odgovor na potrebu veće povezanosti i suradnje s ciljem efikasnijeg djelovanja unutar sredina u kojima se mladi nalaze te rađanja novih ideja za poboljšanje života mladih nudeći im duhovne sadržaje, kao i projekte protkane kršćanskim vrijednostima.

Forum se sastoji od sedam dana predavanja domaćih i inozemnih predavača, radionica, foruma, duhovnih sadržaja te izleta i obilaska kulturnih sadržaja. Predavači na ovogodišnjem Forumu su prof. dr. sc.Tonči Matulić (Dekan KBF-a u Zagrebu), dr. Božo Petrov (Gradonačelnik Metkovića), dr.sc. Ivica Šola (profesor na Sveučilištu u Osijeku, novinar i kolumnist), mr. Roger Kiska (Alliance Defending Freedom), dr. Davor Ivo Stier (Zastupnik u Europskom Parlamentu), Ivona Zgrabljić (EdukatorKreator) i p. Ike Mandurić, DI (Skac Palma).

Za duhovni dio programa su zaduženi: mons. Đuro Hranić (nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije), p. Ike Mandurić (Skac Palma), p. Arek Krasicki (DUHOS) i vlč. Filip Perković (Povjerenik za Pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije).

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!