PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_img_6646.jpg

OBJAVLJENO

  • 25.09.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2472 puta

PODIJELI

Misom i zazivom Duha Svetoga srednjoškolci „zakoračili“ u novu školsku godinu

Misu za početak nove školske godine, za sve srednjoškolce, njihove profesore i ravnatelje u dubrovačkoj katedrali u četvrtak 25. rujna predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Petrom Palićem, predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Mazarekićem, tajnikom istog Ureda don Marinkom Šljivićem i ostalim svećenicima, napose onima koji su posvećeni pastoralu mladih na različite načine.

 

U propovijedi biskup Uzinić je ukazao na medijske napise ovih dana o pitanjima molitve na početku školske godine, križevima u školama, slučaju postavljanja Gospinog kipa u jednu školu, itd, te nastavio: „Koliko god da moramo reći da nema razloga da naša molitva, naši kipovi i križevi bilo koga provociraju ili smetaju i da oni nisu protiv nikoga, možemo ipak donekle razumjeti one kojima to smeta. Zato naša prisutnost u školama, u javnom životu, ne bi trebala biti takva da nekoga provocira. Ne bismo se trebali previše truditi da u škole baš svugdje stavimo križeve, da imamo kipove, niti da u školi započinjemo školsku godinu molitvom, posebno ako je to molitva na koju svi moraju doći. Takva prisutnost doista nikoga ne bi trebala provocirati, ali živimo u svijetu u kojem provocira.“ Istovremeno je naglasio da se ne treba niti potpuno povući, da se ne smije bježati iz javnosti, ali je u misnim čitanjima pronašao odgovore na pitanja kakva bi ta prisutnost trebala biti: „Kakva je naša prisutnost koju moramo unijeti u škole, koju moramo iznijeti na ulice, koju trebamo donijeti u zbornice, na radna mjesta, što mi to trebamo donijeti, kako trebamo biti tamo prisutni? (…) Mi trebamo donijeti utjehu, moramo onima kojima smeta križ, kojima smeta Gospa, kojima smeta molitva, svojim načinom života pokazati da nam je Gospodin 'okrilje', moramo im pokazati da je Gospodin milostiv, na način na koji živimo, da je s nama Božja dobrota i da se ta dobrota u nama i po nama širi i na njih, moramo im pokazati da u beznađu mi s Isusom Kristom možemo donositi i donosimo nadu. Tada će se interesirati tko je taj Isus Krist koji mijenja ljude. Mnoge će i promijeniti. Ono što je važno, da promijeni nas. Želim vam doista da se ove godine otvorite Duhu Svetom, da budete ispunjeni njegovom dobrotom, mudrošću i dobrotom i da ih širite oko sebe. Eto to je prisutnost koja nam treba i ja vjerujem da nam u tom slučaju nitko neće moći prigovoriti što smo prisutni, a onda što je po nama i Isus Krist prisutan u našim školama.“

 

Mladima se obratio i pročelnik Katehetskog ureda don Josip Mazarekić koji je posebno zahvalio dosadašnjoj tajnici Ureda Romani Đuka Alelemani, a pozdravio je i novog tajnika ureda don Marinka Šljivića.

 

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Uzinić podijelio je trajne i privremene kanonske mandate za predavanje katoličkog vjeronauka vjeroučiteljima: s. Barbari Bagudić, s. Marineli Žuro, don Stipi Zadru, Krunoslavu Batiniću, fra Stipanu Šariću, fra Vlatku Soldu, Antunu Končiću, Danijelu Holešu, Ivi Govorku, Luciji Miletić, Mariju Ćurkoviću, don Davidu Marjanoviću, Duji Runje i Mariju Milovcu.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!