PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_10616114_1485325761727356_1615040980077736991_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 12.10.2014.

AUTOR

  • Paula Ivančić

PREGLEDANO

  • 2718 puta

PODIJELI

Obećanja framaša u Rožatu: Veseli navjestitelji Božjega kraljevstva

Framaši (članovi Franjevačke mladeži) Rožat dali su i obnovili svoja obećanja te su neki od njih ušli u Framu kroz obred na misnom slavlju 12. listopada u Rožatu.

Čak 19 mladih je službeno postalo član Franjevačke mladeži te su tako započeli svoj put priprave za obećanja koja će dati nakon godinu dana, dok je 17 mladih ili dalo ili obnovilo svoja obećanja življenja Evanđelja u bratstvu Franjevačke mladeži.

Sami obred je uslijedio nakon Evanđelja. Nakon što ih je predsjednik Frame Andrija Lučić prozvao svaki se framaš, koji tek postaje član, pojedinačno odazvao riječima: „Evo me!“ te pristupio ispred oltara. Zajednički su izmolili molitvu primanja. Oltaru su potom pristupili i takozvani „obećanici“ i izmolili molitvu obećanja. Obećali su da će godinu dana živjeti program Franjevačke mladeži i odgovoriti na ljubav Isusa Krista. Župnik dr. fra Josip Sopta, koji je predvodio i euharistijsko slavlje, potvrdio je odluku framaša i blagoslovio ih te je svakome u znak potvrde obećanja oko vrata stavio lančić s drvenim križićem „tau“. Obred je završio zajedničkom molitvom Franjevačke mladeži te prigodnom pjesmom.

Euharistijsko slavlje je pjesmom animirao framaški zbor.

Framaši su proslavili ovaj dan na dostojanstven način, misom i obredom a nakon mise je uslijedio i prigodan „tratamenat“. Mladi framaši ističu da su zahvalni svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj dan, a u svojim srcima su zahvalni Kristu koji je, kako kažu, svjetlost i radost njihova života. Uzdaju se u Duha Svetoga koji im daje snage da se trude živjeti onako kako je živio sveti Franjo, u siromaštvu, jednostavnosti i poniznosti.

Frama je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. To su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog. Odatle i naziv „Franjevačka“, ali uz to i zato što Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji. Pojam „mladež“ obuhvaća mlade ljude u razdoblju od 14. do 30. godine života, koji su odlučili  dublje zaviriti u svoj život, tražiti smisao svojega postojanja i usmjeriti svoj način života prema pravim vrijednostima, prepuštajući „kormilo“ Bogu uz pomoć franjevačke obitelji. Vrlo često Framaši, po odlasku iz Frame, nastavljaju produbljivati svoj put kroz život u Franjevačkom svjetovnom redu (FSR).

Ono što Framu čini posebnom jesu upravo obećanja koja Framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i Crkvom, što su upravo učinili ove nedjelje u Rožatu. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje.

Da bi pojedini Framaš otkrio svoj poziv i odlučio želi li dati obećanja, treba provesti određeno vrijeme u Frami. Po samom dolasku svaki se Framaš upoznaje s djelovanjem bratstva kroz tjedne susrete, akcije i druženja (razdoblje inicijacije), te se smatra „simpatizerom“ Frame. Ako prepozna svoj poziv i izrazi želju za pripadnošću bratstvu, biva primljen u Framu. Tada kao „primljenik“  prelazi u dublje upoznavanje sa životom bratstva i životom sv. Franje kroz razdoblje formacije kada se priprema za davanje obećanja kada postaje „obećanik“ ili tzv. pravi Framaš. Tada kao punopravni član Frame može biti odabran za pojedinu službu u bratstvu.

Kao i svaka ozbiljnija skupina, i Frama ima svoju organizacijsku strukturu, koja usmjerava Framu u njenom daljnjem razvitku i produbljivanju. Najviša tijela Frame su  Nacionalna skupština i Nacionalno vijeće. Svako područno bratstvo ima svoje područno vijeće koje koordinira rad mjesnih vijeća svake Frame. Vijeće se sastoji od pet punopravnih članova i duhovnog asistenta (svećenika-fratra), koje su njihova braća i sestre odabrali. Službe vijeća u bratstvu čine predsjednik, potpredsjednik, voditelj formacije, tajnik i blagajnik. Oni svake godine, ovisno o razini, organiziraju nacionalne i područne susrete, duhovne kapitule, škole animatora, hod franjevačke mladeži te redovito održavaju skupštine.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!