PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_img_20141012_103348_1.jpg

OBJAVLJENO

  • 12.10.2014.

AUTOR

  • Ante Lalić i Vlaho Brnas

PREGLEDANO

  • 2982 puta

PODIJELI

Mladi iz Nove Mokošice sudjelovali na susretu salezijanske mladeži u Rijeci

Na razini hrvatske salezijanske provincije koja djeluje i u BiH, zadnjih godina sve je aktivniji  pokret salezijanske mladeži. Nakon dužeg vremena i mladi iz župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice sudjelovali su u dvodnevnom susretu koji je ove godine bio u Rijeci, od 11.-12. listopada. Mladi iz župe su se odazvali pozivu sudjelovati na NACIONALNOM SUSRETU SALEZIJANSKE MLADEŽI (NSSM) kao plod oduševljenja na susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM-a) koji je bio u travnju mjesecu ove godine. Ovaj skup nije masovan, (300-400 mladih) budući ga organiziraju svake godine u jednom od salezijanskih centara i župa, svatko po svojim mogućnostima (Split, Zadar, Rijeka, Zagreb i Žepče). U napornom ali radosnom putu do Rijeke putovalo je trideset mladih sa svojim voditeljem svećenikom i župnikom don Ivom Zečevićem.

Dolaskom u Rijeku, prva postaja bio je posjet našem najstarijem svetištu Gospi Trsatskoj za kojeg kažu da je naš "Hrvatski Lorreto".  Mladi su pogledali kratak film o svetištu, te se pomolili u crkvi ispred lika i slike čudotvorne Gospe Trsatske. Poslije su mladi obišli grad Rijeku, Opatiju i Lovran. U popodnevnim satima slijedio je program za mlade u župi Marije Pomoćnice, koji se odvijao na velikom dvorištu, igralištu i dvoranama salezijanske klasične gimnazije. Na početku programa sve nazočne mlade pozdravio je ravnatelj zajednice don Dragutin Detić, te delegat za pastoral mladih don Ivan Šibalić i koordinatorica mladih za salezijansku mladež Antonija Ledenko. Budući da su mladi iz Mokošice prvi put sudjelovali na ovakvom susretu svi su bili ugodno iznenađeni i oduševljeni prostorom i cjelokupnim programom koji je bio jako dinamičan i zanimljiv. Više od oduševljenja je bila velika želja da i mladi u Mokošici imaju takve uvjete gdje bi se mogli družiti u zdravom ozračju. Program je bio dinamičan ispunjen plesovima, bansevima (pjesma uz pokrete), igrama. U ozbiljnom dijelu mladi su bili podijeljeni u skupine, i svaka skupina imala je svoga voditelja koji je vodio dinamiku grupe u kojoj su svi bili uključeni. U prvom danu, slijedio je film od g. Matea Sunare koji je kroz 35 minuta prikazao karizmu salezijanskog reda i lik don Bosca koji će se iduće godine svečano obilježiti 200 obljetnica od rođenja. Poslije filma uslijedila je večera za sve na salezijanskom dvorištu. Nakon tjelesne hrane uslijedila je i duhovna u crkvi, kroz pokorničko bogoslužje mladi su se pripremili za svetu ispovijed te ostali u bdijenju i klečeći pred Presvetim.

Drugog dana susreta, program je započeo molitvom na crkvenom dvorištu, a molitvu su pripremili mladi iz Nove Mokošice, koja je bila prožeta meditacijom i molitvom za potrebe vremena. Nakon molitve uslijedio je doručak i rad po grupama, a kao vrhunac dvodnevnog susreta bila je sveta misa u župnoj crkvi Marija Pomoćnica. Misno slavlje predslavio je provincijal hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić uz koncelebraciju trinaest svećenika. Provinicijal don Pejo je aktualizirao misno čitanje u konkretni život mladih ljudi, naglasio je kako smo svi mi pozvani, osobito mladi, biti na svadbenoj gozbi i bila bi velika šteta ne odazvati se i ne imati čisto misno ruho. Mladi su bili pažljivi slušajući svaku upućenu riječ. Na završetku misnog slavlja „križ s uskrslim Kristom“ primili su mladi Splita koji će iduće godine u drugom vikendu u listopadu biti domaćini NSSM-a. Mladi iz Mokošice, budući  su prvi puta sudjelovali na susretu salezijanske mladeži, imali su prilike u autobusu u povratku zajednički komentirati i dati svoja svjedočanstva o cijelom projektu koji je oduševio sve, te se rodila želja da se u župi više poradi na izgradnji identiteta mlade osobe koja bi bila prepoznatljiva po salezijanskoj karizmi i duhovnosti, a to je mladenačaka duhovnost. U kasnim satima u nedjelju mladi su se vratili svojim obiteljima i obvezama koje ih čekaju, ali s velikom čežnjom i željem sudjelovanja na novom susretu iduće godine u Splitu.

 

Short URL:



U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!