PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_0dsc0194.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.10.2014.

AUTOR

  • Paula Ivančić

PREGLEDANO

  • 2710 puta

PODIJELI

Kava s duhovnikom: „Kada štitimo privatnost, što štitimo?“

Nakon filmske večeri i predavanja na Kampusu, pitanje privatnosti a samim time i moći postavilo se još jednom i na „kavi s duhovnikom“ don Marinkom Šljivićem. Susret se održao 21. listopada u prostoriji samostana svete Klare.

Na početku susreta duhovnik je započeo pitanjem „Kada štitimo privatnost, što štitimo?“ te kratkim uvodom objasnio koji su to temeljni načini razumijevanja prava na privatnost. Ograničavanje drugih da nam pristupe, skrivanje pojedinih aspekata života pred drugima kao što je intimnost, kontroliranje osobnih podataka i slično, sve to možemo ubrojiti u suvremeni koncept privatnosti, no, znači li to rješenje problema koji se nalaze upravo u našoj intimi, upitao se don Marinko.

Prema tome, nameće se pitanje je li sfera nasilja u obitelji javni ili privatni problem. Predavač je naglasio da Crkva kaže da se to odražava i na pastoralu te da pojedinac postupa neispravno kada bježi u privatnost, „obožava“ slobodu te bježi od autoriteta jer time hrani svoj egoizam te ima sve manje vremena za vjerske potrebe, a s druge strane, i obitelji sve više drže distancu svoje intimnosti i ne žele se uključiti u pastoralne djelatnosti radi navodne zaštite svojih ionako slabih obiteljskih odnosa.

Čovjek je stvoren slobodan i tako bi se trebao i ponašati, ne narušavati tuđu privatnost jer time pokazuje upravo svoju nemoć i nesigurnost, nego se otvoriti svijetu i pristupat s ljubavlju. Božja zamisao slobode nije bila dati čovjeku da radi što hoće nego da djeluje prema njegovim zapovijedima i upravo je to ključ slobode, istaknuo je don Marinko.

Glavna misao susreta je bila, a ujedno i zaključna, da je čovjek istinski slobodan kada je sposoban kontrolirati pristupe kako sebi tako i podacima o sebi a pritom izaći iz četiri zida vlastitog svijeta i stvarati različite ali zdrave društvene veze s drugim ljudima.

Zadnji susret ovog mjeseca na temu „Moć i privatnost“ održat će se također u samostanu svete Klare na Forumu mladih gdje će oni međusobno razgovarati i raspravljati o aktualnoj temi.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!