PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_img_1090small_.jpg

OBJAVLJENO

  • 26.10.2014.

AUTOR

  • Ivana Papac

PREGLEDANO

  • 3340 puta

PODIJELI

Prva formacija animatora koju vode animatori instruktori Dubrovačke biskupije

Prvi vikend Temeljne formacije nove generacije animatora Dubrovačke biskupije održan je  u subotu i nedjelju, 25. i 26. listopada u sjemeništu u Dubrovniku pod temom „Animirati: Tko? Što? Zašto?“. Okupilo se četrdesetak mladih s područja Dubrovačke biskupije, a program se održao u organizaciji Ureda za mlade HBK, Salezijanske obitelji i Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije. Kroz predavanja i radionice vodili su ih animatori instruktori: Petra Juriša, Antonio Raič, Marko Soldo, Ivana Curić, Petra Žanetić, Božo Džamarija i Iva Bačić. Ovo je prva formacija koju su vodili animatori instruktori Dubrovačke biskupije. Uz mlade na formaciji su bili Ana Marčinko, pročelnika Vijeća za mlade, Nikolina Budimir, koordinatorica za animatore, te don Marin Lučić i don Marinko Šljivić.

 

U nedjelju se  mladima pridružio i biskup mons. Mate Uzinić koji je sudjelovao na završnom plenumu i predvodio misu. Biskup je u propovijedi krenuo od slike stabla kojeg su mladi nacrtali tijekom radionica, te to povezao s evanđeoskim čitanjem o zapovijedi ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu: „Korijen je prva zapovijed: 'Ljubi Boga svojega'. Isus nam ovim dijelom jedne zapovijedi poručuje da moramo biti ukorijenjeni u Bogu i Božjoj ljubavi. Ako nemamo tog temelja, stablo ne može rasti.“ Biskup je primijetio i „da Isus definira korijen drugačije nego stablo: ljubi Boga svim svojim srcem, svim svojim umom, svom svojom dušom. Isus traži maksimum. Boga se može ljubiti ili svim svojim srcem, svim umom, ili ga se ne ljubi.“ No, istovremeno naglasio je i drugi dio zapovijedi, a to je ljubav prema bližnjemu, kazavši da ako nema ljubavi prema bližnjemu „naš kršćanski život postaje imaginacija“.

 

Potaknuo je nove animatore da ne ostanu zatvoreni u svoje župne zajednice, već da iziđu na periferije: „Bit ćete skloni sad kad postanete animatori zavući se samo unutar župnih prostora i čekati da vam mladi dođu. To nije dovoljno. Ja bih htio da vi nakon susreta s tim korijenom Božje ljubavi iziđete iz župnih prostora na ulice, u škole, na mjesta na kojima se mladi susreću, da i tamo iskazujete tu ljubav da bi i oni koji su možda razočarani zbog nas kao Crkve, razočarani u nas svećenike, kršćane, po vama zaliječili svoje rane.“

 

Ciljevi prvog vikenda Temeljne formacije animatora bili su: razvoj kolektivnog duha i poticanje zajedništva, međusobno upoznavanje, upoznavanje sudionika s načinom rada, stjecanje osnovnih informacija o animaciji, animiranju i animatoru, upoznavanje s dosadašnjim iskustvima i mogućnostima djelovanja sudionika u njihovim zajednicama.

 

Ivana Papac

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!