PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/10jk.jpg

OBJAVLJENO

  • 28.10.2014.

AUTOR

  • Paula Ivančić

PREGLEDANO

  • 2921 puta

PODIJELI

Forum: Sve više tehnologije, a sve manje privatnosti

Forum je posljednji susret u sklopu ciklusa SKAC-ovih mjesečnih formacija za listopada. Tema ovomjesečnog Foruma bila je „Moć i privatnost“ koja je nakon „kave s duhovnikom“ ponovno okupila mlade 28. listopada u prostoriju Samostana sv.Klare.

Posljednji utorak u mjesecu rezerviran je za Forum, susret mladih na kojem razgovaraju i diskutiraju na određenu temu. Voditelj skupine postavlja pitanja a ostali zajednički pokušavaju doći do odgovora. To je specifičan susret na kojem je objedinjeno sve dosad obrađeno: komentiranje filma The Thruman Show s prvog listopadskog susreta, razgovaranje o psihološkoj strani ljudske privatnosti i moći, što se imalo priliku čuti na predavanju mag.psych. Maje Vidović, slušanje te komentiranje onoga što Crkva ima reći na ovu temu.

Linija vodilja je bilo pitanje utječe li porast razvoja tehnologije na sve manju privatnost ljudi. Iako se sve više zatvaraju u svoja četiri zida, sve više i iznose svoj privatni život na pladanj interneta. Među različitim, čak i suprotstavljenim mišljenjima, okupljeni su se složili da je prava svijest o korištenju tehnologije najvažnija. Ne smije se dopustiti da tehnologija upravlja nama nego da se upravlja njome. Uzrok sve manje komunikacije među ljudima i djecom je „opsjednutost“ tj. robovanje sredstvima tehnologije kao što su pametni telefoni, tableti, kompjuteri, televizori i slično. Sve je stvoreno na korist čovjeku ali dok je sa zdravom mjerom, i to je ključ svega. Glavni problem današnjice je upravo neumjerenost a Katekizam Katoličke Crkve nam govori upravo kako umjerenost osigurava uravnoteženo korištenje materijalnih dobara te pomaže težiti za višim dobrom.

Moć i privatnost obilježila je listopad i Forumom zaokružila ovomjesečni ciklus predavanja i susreta. Formacije se nastavljaju, i to u mjesecu studenom s temom „Politiko, što ja imam s tobom?“. Pozivaju se svi mladi da aktivno sudjeluju u susretima od kojih je prvi „filmska večer“ koja će se održati u utorak 4. studenog u dvorani Visia s početkom u 20h.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!