PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/misa_za_mlade_0111.jpg

OBJAVLJENO

  • 30.10.2014.

AUTOR

  • Angelina Tadić

PREGLEDANO

  • 2800 puta

PODIJELI

Započele mise za mlade u Male braće - četvrtkom u 19 sati

Na misi za mlade, koja je prvi put na ovaj način slavljena u crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak, 30. listopada, okupili su se dubrovački studenti i drugi mladi, a euharistijsko slavlje predvodio je don Marin Lučić, voditelj molitvene skupine Effata i pokretač projekta „Da se ljubav dogodi“  u Dubrovniku, koji se posljednje dvije godine odvijao u crkvi sv. Spasa i crkvi sv. Vlaha.  Misu je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Ivana Lučića koji je izvedbama pjesama novije duhovne glazbe pridonio mladenačkom ozračju u ovoj stoljetnoj crkvi koja svojom atmosferom potiče na sabranost i pobožnost.

Don Marin se prisjetio koliko je njemu u njegovim mladenačkim danima značila upravo crkva Male braće u kojoj se rodilo njegovo svećeničko zvanje,  te se spomenuo  i tadašnjeg omiljenog gimnazijskog  vjeroučitelja pokojnog fra Damira Cvitića kojeg su mladi jako voljeli i rado dolazili na mise koje je on predslavio kao i na druženja koja je organizirao.

U propovijedi je potaknuo mlade da otvore svoja srca Bogu kako bi se u njima mogla dogoditi ljubav. Upozorio je i na zamke koje zavode, a protiv kojih se mogu boriti istinom o sebi, istinom o Bogu i istinom o ljubavi . Skrenuo im je pozornosti  i na biblijsku misao da im Bog može dati puno više od onoga što očekuju i čemu se nadaju, da je Bog onaj koji ih može iznenaditi.

Posebno se zadržao na  tumačenje ulomka iz šestog poglavlja Poslanice Efežanima o Božjoj bojnoj opremi koju kršćanin treba uzeti na sebe u duhovnoj borbi protiv neprijatelja, a tu opremu čine: istina, pravednost, spremnost za evanđelje, za mir, vjera, Božja riječ, molitva Duhu Svetomu.

„Budite spremni, uzmite svu opremu Božju,  molite za ljubav i budite spremni da vam se ljubav dogodi,“  istaknuo je don Marin.

Mladi su prije molitve vjernika imali prigodu na papirićima napisati i svoje osobne molitve i zahvale, čemu su se oni zdušno odazvali, pa je dio njihovih molitava pročitan u molitvi vjernika.

Don Marin je predstavio  mladima i mr. don Marinka Šljivića, svećenika Dubrovačke biskupije koji se ove godine vratio sa studija u Rimu, i koji će ubuduće predvoditi misna slavlja za mlade četvrtkom, a koji se tijekom studija bavio problematikom zaljubljivanja, pripreme i ulaska u brak, suživotom u obitelji i sl. Pozdravljajući mlade don Marinko je podijelio s njima svoju oduševljenost  ovim njihovim okupljanjem i nadu da će ih svaki put biti sve više i više.

Andrea Džakula predstavila je kratko mladima projekte koji se ove akademske godine odvijaju u Dubrovniku za mlade, poput mjesečnih formacija na kojima se mladi okupljaju svakog utorka, biblijskih radionica i programa Effata srijedom, te ih potaknula da se pridruže Planinarskom križnom putu koji će se slijedećeg vikenda održati u Konavlima. Prijavit se mogu putem interneta.

Mise za mlade nastavit će se održavati svakog četvrtka u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku, zahvaljujući i otvorenosti za ova događanja gvardijana samostana fra Veselka Grubišića.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!