PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_img_8681.jpg

OBJAVLJENO

  • 05.11.2014.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 1707 puta

PODIJELI

Mandela: Ljubav je ta koja dolazi najprirodnije srcu

Započela je nova mjesečna formacija Studentskog katoličkog centra (SKAC) pod nazivom «Politiko, što ja imam s tobom?», tako je ovaj utorak, 4. studenog, održana filmska večer o životu Nelsona Mandele.

Njegova borba za slobodu i jednakost prikazana je na putu od djetinjstva, pa sve do njegove inauguracije kao prvog predsjednika Južne Afrike. Iako je veći dio života proveo u zatvoru, boreći se iznutra s potporom izvana Mandela je nakon oslobođenja oprostio svojim «tamničarima» jer je na umu imao osnovnu ideju, misao vodilju zbog koje je sve krenulo, a to su – sloboda, mir i jednakost. Filmska večer prenosi snažnu poruku o samosvjesti, ne predavanju boli, odupiranju da razočarenja i uvrede dozvole bijesu da prevlada. Mandela nije želio osvetu.

On je bio čovjek koji je prvenstveno mislio na budućnost svoje djece no njegov osjećaj za opće dobro, jedan veći cilj koji je važniji i od njegovog života se probudio i pokrenuoga je na borbu koja se temelji na miru, oprostu i uvažavanju. Ubojstvo njegovog prijatelja ga je potaknulo i odučio je promijeniti cijeli državni poredak, pronalazeći potporu u svojoj ljubavi, prijateljima i istomišljenicima te je rekao: «Ne mogu ništa promijeniti ja, ne možeš ni ti, ni on, ali zajedno...Zajedno možemo sve». Svojom vjerodostojnošću, odnašću cilju Mandela je prevadao i «slomio» strah od osvete i gubitka sitnih intresa onih na vlasti. Na takav način izborio je svoju slobodu i mudro omogućio na legalan i legitiman način, bez krvi, slobodu svojom narodu. Nelson Mandela cijelom svijetu šalje jasnu poruku: «Ljudi nisu rođeni s mržnjom, oni nauče mrziti. Ljubav je ta koja dolazi najprirodnije srcu.»

Na kraju filmske večeri, a u sklopu cijele mjesečne teme, najavljeno je da sljedeći utorak dolazi gradonačelnik grada Metkovića, Božo Petrov te da će predavanje biti održanao na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, a mladi su nastavili svoje druženje, izmjenu iskustava i mišljenja u prostorima sv. Klare.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!