PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_cedil__1508193_777574682277852_7223174331444713567_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 09.11.2014.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2282 puta

PODIJELI

Nastavljen PKP kroz Konavle: Sve mogu u onome koji me jača

Drugi Planinarski križni put (PKP) mladih Dubrovačke biskupije ovog vikenda, 8. i 9. studenog, održava se u Konavlima. Osnovna misao ovog PKP-a je «Ako mi tko hoće služiti neka ide za mnom», a okupi je više od 200 mladih. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u nedjelju zajedno s mladima krenuo je na zadnjih sedam postaja koje će biti moljene na putu dugom 13 kilometara, od Grude, preko poučne staze do crkve sv. Nikole u Čilipima gdje će biti i misa u 17 sati.

 

Prvog dana, u subotu, mladi su molili sedam postaja križnog puta na putu dugom 15 kilometara, od Molunta kroz Mikuliće, Poljice, Radovčiće do Grude. Misa za mlade održana je školskoj dvorani koju je predvodio župnik Župe Presvetog Trojstva i dekan Konavoskog dekanata don Josip Mazarekić u koncelebraciji s don Marinkom Šljivićem.

Don Marinko je u propovijedi poručio mladima da se mogu razvijati u plodonosna stabla, čije grane su dobra dijela, a plod dobra riječ koja drugom čovjeku može biti život samo ako je Isus Krist izvor, živo sunce kojim se griju i voda kojom se zalijevaju te im rekao «dopustite Bogu da se nastani u vama,  On je onaj koji nas jača.». Napomenuo je mladima da ne osuđuju ljude već ih ljube jer «samo ono što čovjek ima može dati. Onaj koji nikada nije bio ljubljen, ne zna kako ljubiti drugoga. On to ne zna dati. Samo ono što imaš u svome srcu možeš dati. Nemojte s prezirom gledati na one koji ljubavi nemaju jer im je možda nikad nitko nije dao. Iskreno ćete moći ljubiti ako pustite Boga da vam bude sunce. Ako pokažete ljubav.»

 

U dobrom društvu

Zabavni program započeo svjedočanstvima bogoslova te su mladima odgovarali na pitanja koja su im postavili u «hodajući inbox», jedan ruksak koji je bio otvoren tijekom križnog puta. Najčešće pitanje bilo je ono vezano za obitelj, djevojke i celibat, a odgovor sve trojice bio je da su kao i svi drugi spolna bića, ali u ime ljubavi Božje daju svoju čistoću Bogu kako bi On njih mogao dati ljudima. Rektor Biskupijskog sjemeništa, don Marin Lučić rekao je mladima: «Bog je uporan ali nije nasilan i On ti daje slobodu u kojoj ti možeš odgovoriti na taj poziv. Svima nama Bog je dao ono naravno, ali uz sve to Bog stavlja još jedan, nadnaravni poziv, poziv da mu služiš», pojašnjavajući da tek kada se otvore i prihvate taj poziv oni su zaista sretni.

Animatori Dubrovačke biskupije osmislili su dvosatni zabavno-glazbeni program koji je uključivao i angažman samih sudionika PKP-a. Osnovna misao koja je prožimala sve zajedničke igre jest da čovjek nije sam, već dio zajednice te da međusobnim uvažavanjem, pomaganjem, podržavanjem se može pomoći i pojedincu i društvu kao cjelini.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!