PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_img_9068.jpg

OBJAVLJENO

  • 15.11.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2440 puta

PODIJELI

Otvorena izložba i predstavljen dokumentarni film o SHKM-u

Otvaranjem izložbe fotografija Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) Dubrovnik 2014., nakon kojeg je uslijedilo premijerno prikazivanje dokumentarnog filma SHKM Dubrovnik 2014. u produkciji izdavačke kuće Laudato, u subotu 15. studenog u samostanu sv. Klare u Dubrovniku, organizatori Susreta željeli su još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog veličanstvenog događaja u Dubrovačkoj biskupiji u travnju ove godine.

 

Voditeljica programa bila je tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a, a danas pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ana Marčinko koja je izrazila zadovoljstvo zbog ovog okupljanja i prisjećanja na posebne trenutke koji su se dogodili, za koje je kazala da su „bili plod našeg višemjesečnog rada, a cijela naša biskupija osjećala se kao jedna velika obitelj“, naglasivši i da je Susret bio ne samo poticaj za duhovno buđenje, već i buđenje zajedništva cijele biskupije.

 

Predsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić prisjetio se prve konferencije za medije SHKM-a gdje je naglašeno da je cilj i smisao Susreta zajedništvo u vjeri, svjedočanstvo vjere i osobni rast u vjeri, nakon čega je kazao: „Ove fotografije i film svjedoče da je taj cilj postignut. Dogodilo se zajedništvo, dogodio se rast vjere i dogodilo se svjedočanstvo vjere koje su ti mladi dali u ovom našem Gradu i na cijelom području naše biskupije, u svakoj župi u kojoj su bili smješteni!“ Zahvalio je svima na njihovom doprinosu u održavanju Susreta.

 

Biskup Uzinić kazao je da mu je drago da su se svi opet okupili kako bi „prizvali u sjećanje lijepe trenutke ne samo ona dva dana, nego i trenutke cijele godine koja nas je ujedinila u zajedništvu oko jednog važnog Susreta“. Kazao je i da ako će to biti samo događaj koji je prošao i ostao u sjećanju, onda nije napravljeno ništa. Potaknuo je okupljene da SHKM bude „poticaj svima nama da se više zauzmemo, da aktivnije radimo, da se povezujemo, jer onda to ima smisla!“ Zahvalio je u ime Dubrovačke biskupije svima koji su na bilo koji način doprinijeli Susretu, nastavivši: „Mladima neću zahvaliti, već želim u njihovo ime zahvaliti. Ovaj Susret je Susret naših mladih, oni su bili pravi domaćini.“ Naglasio je i da otvaranje izložbe i promocija filma nisu kraj SHKM-a, nego se on nastavlja sve do hodočašća mladih Dubrovačke biskupije u Rim i susreta s papom Franjom.  

 

Autor izložbe fotografija Dean Tošević prenio je dojam s priprema, ali i samog Susreta, napose oblačnog i kišovitog subotnjeg jutra, koje ipak nije pokvarilo raspoloženje. Posebno su ga kao fotografa oduševila nasmijana lica tisuća mladih koja su bila snažnija od kiše. „Pošto ne postoji nekakav akumulator u koji bi se taj osmjeh i zadovoljstvo spremili, upravo to pokušava ova izložba!“

 

Ksenija Abramović, direktorica Laudata u čijoj produkciji je nastao film o SHKM-u, čestitala je organizatorima na izvrsno organiziranom SHKM-u koji je „bio najljepša duhovna dubrovačka proljetna igra“, kazavši da je riječ o Susretu koji je bio dar cijeloj Hrvatskoj i koji je kamera morala zabilježiti, a plod te potrebe je film koji se ovdje prikazuje. Kazala je da je Susret bio ohrabrujući prizor života koji daje nadu i ohrabruje pogled u budućnost.

 

Biskup Uzinić podijelio je zahvalnice zaslužnima za održavanje Susreta, a mnogobrojni uzvanici pokazali su još jednom kako je riječ o događaju koji je uvelike nadišao okvire crkvenog i vjerskog događaja, te postao događaj koji je ujedinio i povezao cijelu zajednicu.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!