PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2014/_10807426_300419903487753_414733637_o.jpg

OBJAVLJENO

  • 18.11.2014.

AUTOR

  • Martina Barkiđija (tekst) & Ivana Papac (foto)

PREGLEDANO

  • 2226 puta

PODIJELI

Kava s duhovnikom iz Rima: aktivno djelovanje u društvu

U sklopu mjesečne formacije koja obrađuje temu "Politiko, što ja imam s tobom?" u organizaciji SKACA_DU u utorak 18. studenog u prostorijama Samostana Sv. Klara održana je "Kava s duhovnikom". Ovog puta duhovnik je bio don Hrvoje Katušić koji se iz Rima javio putem skype-a i na neobičan i zanimljiv način mlade uveo u problematiku aktualne teme.

U uvodnom dijelu don Hrvoje Katušić upoznao je mlade s Drugim vatikanskim koncilom (1962. -1965.) objasnivši im kako je upravo taj koncil najveća revolucija u povijesti Crkve u vidu promjena i približavanja svijetu. Istaknuo je kako su dokumenti Drugog vatikanskog koncila važni, među kojima je i "Gaudium et spes“ („Radost i nada") iz kojeg je don Hrvoje pročitao dio četvrtog poglavlja koje obrađuje politiku s ciljem da mlade koji su prisustvovali na ovoj raspravi potakne na aktivno djelovanje u društvu u širem (općem) i/ili užem (političke stranke) smislu na pošten način držeći se Božje riječi i korištenja puteva Evanđelja uz istinsku slobodu i Ljubav. Katolici trebaju djelovati u društvu jer upravo su na to pozvani i trebaju se svojim znanjima i sposobnostima izboriti za bolji život pritom pazeći na sve ljude u zajednici.

Nakon uvodnog dijela, don Hrvoje mladima je pobliže objasnio društvene i političke pojmove poput monarhije, aristokracije, demokracije te se osvrnuo na postojeće političko stanje u Hrvatskoj objašnjavajući razloge i daljnji tijek razvoja.

"Dobar katolik itekako se miješa u politiku dajući najbolje od sebe. Oni koji obnašaju vlast moraju voljeti svoj narod jer vladar koji ne ljubi ne može vladati: u najboljem slučaju može uvoditi disciplinu, zavesti malo reda, ali ne vladati. One koji obnašaju vlast moraju resiti dvije osobine: ljubav prema narodu i poniznost.“, kazao je don Hrvoje te nastavio: „Ne može se vladati bez ljubavi prema narodu i bez poniznosti! Svaki muškarac, svaka žena koja preuzima neku službu vezanu uz vlast, moraju si postaviti ova dva pitanja: Volim li svoj narod da bih mu bolje služio? Jesam li ponizan i slušam li ostale, saslušam li različita mišljenja, kako bih izabrao najbolji put? Ako si ne postavlja ta pitanja svoju vlast neće obnašati dobro. Obnašatelj vlasti, muškarac ili žena, koji voli svoj narod je ponizan muškarac odnosno žena" čitajući riječi pape Franja don Hrvoje završio je svoje predavanje nakon kojeg je uslijedila ležerna i opuštena rasprava.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!