PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_img_1274.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.11.2014.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2059 puta

PODIJELI

Taize molitveni susret: „Pokazat ćeš mi stazu u život“

U prelijepoj maloj crkvi sv. Spasa u Dubrovniku osvijetljenoj samo svijećama, u petak 22. studenog, je održan prvi ovogodišnji Taize molitveni susret priprave za sve one koji idu u Prag na „Hodočašće povjerenja“ - molitveni susret više desetaka tisuća mladih vjernika, ne samo kršćana-katolika, gdje će zajedno dočekati Novu godinu.

 

Kristu pripadam, Kristov jesam

 

Molitveni susret trajao je sat vremena, a započeo je pjevanjem „Laudate Dominum“ i nastavio tako da su sudionici naizmjenice čitali iz Psalama 16: „Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem. Gospodinu rekoh: 'Ti si moj gospodar, nema mi blaženstva bez tebe. Blagoslivljam Gospodina koji me savjetuje te mi i noću srce opominje. Gospodin mi svagda pred očima; jer mi je s desna, neću posrnuti. Stog' mi se raduje srce i kliče duša, i tijelo mi spokojno počiva. Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi s desna blaženstvo vječno. Aleluja.“ Nastavili su čitanjem (Marko 4, 35-40) „Uvečer istog dana kaže Isus učenicima: 'Prijeđimo prijeko!' Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najdenom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A On na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu Mu: 'Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?' On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: 'Utihni! Umukni!' I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: 'Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?'“

 

Nakon pjevanja „Nada te turbe“ nekoliko puta uzastopice, utonulo se u poseban osjećaj topline i promišljanja te su mladi proveli vrijeme u tišni, razgavorajući s Bogom, iznoseći osobne molbe i molitve, pitanja koja bi voljeli rješiti na Taize susretu. Tišina je prekinuta molitvom: „Isuse Kriste, Ti od početka bijaše u Bogu. Došavši među nas, učinio si da imamo barem skroman polog vjere. I dolazi dan kad možemo reći: Kristu pripadam, Kristov jesam.“ Molili su se molitveni zazivi za Crkvu, kako bi svima stalno pružala lice i riječi Krista, za sve one koji traže smisao u svome životu, za obitelji koje prolaze kroz kušnje, za sve one koji nemaju slobodu izražavanja te za židove i kršćane, kako bi se bratske veze prdzblivale. Zazivi su bili praćeni pjevanjem „Jer Gospodin je moja snaga, moja pjesma, moj mir. On je Bog i spasitelj, u Njeg se uzdam ne bojim se, u Njeg se uzdam ne bojim se.“ Moleći Oče naš, te pjevajući „Laudate omnes gentes“, „Laudate Dominum“ i „Jesus remember me“ susret je došao do dijela kada je Ivica Zec s mladima podijelio svoja iskustva s dosadašnjih Taize susreta na kojima je sudjelovao.

 

Iskustvo i savjeti

 

Istaknuo je da se većinom spava po obiteljima koje uvijek veliodušno prime sve mlade, osiguraju doručak, ručak i večeru na koje sudionici nisu dužni otići, ali da je običaj da se sprema Novogodišnji svečani ručak za svoje goste. Napomenuo je da se za svaki slučaj ponesu vreće za spavanje te rekao da se kotizacija plaća isključivo u eurima, 50 eura na licu mjesta, a osigurava besplatan prijevoz svim prijevoznim sredstvima, obroci za vrijeme susreta na mjestu gdje se susret održava te svi ostali programi, program na materinjem jeziku i karta. Džeparac koji bi trebali ponijeti ne treba biti veliki, već onoliko koliko pojedinci namjeravaju potrošiti na suvenire, druženje u kafiću ili nešto što žele posjetiti. Istaknuo je kako većinom nema mise, ali da se mladi katoici većinom dogovore i imaju euharistijsko slavlje u nekoj crkvi ili trgu. Napomenuo je da molitveni susreti izgledaju većinom baš kao večerašnji susret, puno pjesme i molitve, ali na različitim jezicima, a nakon toga budu grupe i druženja gdje se razmjenjuju iskustva i razgovara o određenim temama što ponekad zna biti izazov jer ne govore svi engleski jezik, ali se na kraju uvijek sporazume. Postoje molitve i neka druženja na župi koja su zajednička, na koja svi idu, a ostalo vrijeme je slobodno.

 

Predsjednica Udruge SKAC, Martina Barkiđija rekla je da su prijave još otvorone, da trenutno ima 36 prijavljneih te da cijena s kotizaciom i prijevozom neće prijeći iznad 1500,00 kuna, no da će se točna cijena sa sigurnošću znati tek nakon završetka prijava. U planu je posjetiti Bratislvu, Beč i Prag, no točna ruta će se znati uskoro, po završetku prijava. Nadodala je da će biti još jedan molitveni susret prije samog puta, na koji se kreće 27. prosinca u večernjim satima, a u Dubrovniku bi trebali biti 3. siječnja 2015., te da će se uskoro znati svi potrebni podaci.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!