PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_20141118_120625.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.11.2014.

AUTOR

PREGLEDANO

  • 1907 puta

PODIJELI

Grupa mladih predstavnika SKAC-a i Foruma+ u posjetu Bruxellesu

Predstavnici Studentskog katoličkog centra iz Zagreba, Splita i Dubrovnika i Foruma+ dobili su poziv od hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir da budu njeni gosti u Bruxellesu u sklopu "Visitors" programa. Petir je također i vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije, članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Parlamenta, bivša saborska zastupnica, potpredsjednica HSS-a. Po struci je profesorica biologije i teologinja. Mladi su tako imali priliku čuti predavanje o povijesti i o samom djelovanju europskog parlamenta,  djelovanju naše zastupnice u parlamentu i u Hrvatskoj, te posjetit vijećnicu. Također su imali priliku osobno se upoznati sa Marijanom Petir i razgovarati o njihovim organizacijama, aktivnostima i prioritetnim temama za koje se zalažu. U drugom dijelu posjete Bruxellesu poduprijela je i  sudjelovanje u međunarodnoj konferenciji organizacije Svjetskog saveza mladih koja se održala od 18. do  21. studenog. Svjetski savez mladih (World Youth Alliance) globalna je koalicija mladih koja broji preko milijun članova diljem svijeta posvećenih obrani i zaštiti dostojanstva ljudske osobe, solidarnosti i promociji kulture života. Djeluju u više od 160 zemalja svijeta uključujući i aktivne podružnice u Hrvatskoj. 

Prvi dan konferencije sudionici su se okupili u prostorijama WYA Europe, gdje su se upoznali i krenuli u obilazak Bruxellesa. Dan je završio svečanom koktel-recepcijom i službenim otvaranjem konferencije u Europskom Parlamentu.

Drugi dan ELC konferencije započeo je okruglim stolom u Europskom Parlamentu na temu "Youth Unemployment and Youth Guarantee", na kojoj je glavni govornik bio g. Tibor Navracsics, direktor Europske komisije za obrazovanje, kulturu i mlade, kojemu je ovo bilo i prvo službeno obraćanje u EP-u otkako je na poziciji. Uz njega je su govorili i Arne Gericke (njemački europarlamentarac), Palom Cantero (Youth ProAktiv), Daniel WIsniewski (WYA Europe), Sebastians Koenigs (OECD), Martha Makhoul (ILO) i Kamil Mroz (The Heart of Europe).  Taj dan u Europskom parlamentu je obilježena i  23. obljetnica sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u organizaciji hrvatskih europarlamentaraca.

Treći dan ELC-a započeo je plenarnom diskusijom u Odboru Regija na temu "Work-Family Balance and Intergenerational Solidarity" u kojem su sudjelovali: naša zastupnica Marijana Petir koja se još jednom založila za dostojanstveno radno vrijeme svih zaposlenih koje je dodatno ugroženo posljedicama ekonomske krize, te slobodnu nedjelju kao zajednički dan odmora za sve. Posebno se  osvrnula i na tešku situaciju s kojom su danas suočeni mladi ljudi pri ulasku na tržište rada pri čemu im poslodavci nude privremene ugovore i vrlo nepovoljne radne uvjete. Istaknula je da je to obeshrabrujuće za mlade koji zbog financijske nesigurnosti ne zasnivaju obitelji. Sudjelovali su i Caroline de Dorlodot (WYA Europe), Elena Curtopassi (ELISAN), Robert Anderson (Eurofund), Aurelie Decker (EFSI), Melanie Tocqueville (EFFE) i Eloise Leboutte (IFFD).

Četvrti dan ELC-a započeo je obilježavanjem 20. godišnjice UN-ove Konvencije o pravima djeteta u Europskom parlamentu. Održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali zastupnici Alojz Peterle i Arne Gericke, Antoine Mellado (WYA), Carolyn Handschin (WFWPI), Igonacio Socias (IFFD), Olalla Michelena (Make Mothers Matter), Maria Hildingsson (EFFCA), Rafael Fuertes (Fundacion Mas Familia). Dan je završio kulturnom večeri u kojoj su se prikazivali filmovi s Manhattan International Film Festivala, čime je konferencija i svečano zatvorena.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!