PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/__dsc0090.jpg

OBJAVLJENO

  • 09.12.2014.

AUTOR

  • Paula Ivančić

PREGLEDANO

  • 2906 puta

PODIJELI

Put ka ispunjenju: život usmjeren prema drugome

Teolog Vjeran Martić zajedno s mladima promišljao je o temi „Kako vratiti Božić?“ u utorak  9. prosinca u samostanu sv. Klare u Dubrovniku. Na pitanje koja je zadaća pojedinca ukoliko želi vratiti pravi smisao ovog blagdana uz čaj su zajedno pokušali doći do odgovora. U uvodom predavanju teologa Martića osviješteno je stanje u kojem živimo, a to je konzumerizam, slobodno tržište, društvene norme koje su se uvelike promijenile otkad je zavladala globalizacija a time i pohlepa za profitom.

 

Marketinške kompanije obavljaju dobar posao da zavedu ljude da kupuju više i više, a da pritom ne budu svjesni u kojoj mjeri ili koliko im je to uopće potrebno. Nagomilavanje nepotrebnih stvari u životu čovjeka znači ne-promišljanje, tj. neosviještenost življenja, a to je velikim silama moći bio i cilj. Većina podliježe nekim standardima koji upravljaju ljudskom svakodnevicom smatrajući ih normalnima kao što su kićenje bora, ukrašavanje doma, nezaobilazno kupovanje darova, trošenje silnog novca na kupovanje u trgovačkim centrima zbog „božićnih sniženja“ i tako dalje, kazao je Martić.

 

Opće veselje uzrokovano „božićnom atmosferom“ i zvukom zvončića udaljilo je čovjeka od onog pravog smisla Božića. Tradicionalne vrijednosti su se izgubile u nekom prošlom vremenu a ljudi ostali zarobljeni u nametnutom načinu života. Zaboravili su da slave rođenje Božića. Razlogom tome mladi su naveli čovjekovu vječitu potragu za srećom i ispunjenjem. Istina je, čovjek uvijek teži tim osjećajima, samo što je zaboravio gdje ih tražiti. Duhovni konzumerizam je također nezanemariva činjenica. Prilagođavajući se tržištu gubi se autentičnost kako u vjeri tako i u načinu života na koji nas poziva sam Krist. Svjetovne stvari nikad neće popuniti prazninu koju uzrokuje nedostatak Božje prisutnosti. U bližnjima stalno treba tražiti Boga, ta sam Bog je rekao, ljubi bližnjega kao samoga sebe. Kako bi se što više približili drugima moramo biti uvijek prema njima i usmjereni, zaključili su mladi.

 

Mladi koji su satima razgovarali, napunili su se dragocjenim iskustvom koje će ponijeti svojim domovima s odlukom kako će ovog Božića krenuti od sebe prenoseći Kristovui ljubav i mir na druge. Uvijek se iznova osvještavajući svojim će životom nastojati svjedočiti pravi smisao življenja ne samo u blagdanskom okruženju nego i tijekom cijele godine.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!