PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_img_0899.jpg

OBJAVLJENO

  • 13.12.2014.

AUTOR

  • Šime Zupčić / Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2808 puta

PODIJELI

Mladi Dubrovačke biskupije na adventskoj duhovnoj obnovi ususret Božiću

Adventska duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije održana je u subotu 13. prosinca u sportskoj dvorani Učeničkog doma Paola di Rosa u Dubrovniku. Duhovnu obnovu pod naslovom "Kome povjerovati i dati srce u svijetu kaosa?" predvodio je fra Mario Knezović, dugogodišnji duhovni asistent Frame, a sudjelovalo je 200-tinjak mladih, uključujući i 20-ak mladih koji su došli iz susjedne Kotorske biskupije.

Na početku okupljene je pozdravila pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko, posebno zahvalivši sestrama Anćelama koje su otvorile vrata svog doma za mlade Dubrovačke biskupije.

 

Vjerujte Isusu da vam može pomoći

U prvoj katehezi fra Mario je kazao da je potrebno „osloboditi u svom srcu prostor za Isusa“, te kazao nikad nije „susreo nekoga tko je u svom životu susreo Isusa i nakon toga ostao razočaran“. Naglasio je da je lako odgovoriti što drugi kažu tko je Isus Krist, dovoljno je otvoriti Katekizam i ostale crkvene dokumente, no da je važno dati osoban odgovor, da svatko za sebe odgovori tko je za njega Isus Krist. Istaknuo je također da vjernik mora u svom životu „početi računati s Isusom“, te je potrebno „zaljubiti se u njega“. Potaknuo je mlade da „uče od najboljega, od Isusa Krista“. Podsjetio ih je i na Isusov zahtjev „Budite sveti kao što je svet Otac vaš nebeski“, te da ne pristaju na prosječnost koju im svijet nudi. Kazao je da iako je prenošenje vjere nužno, da ono nije dovoljno, već da svatko osobno treba susresti Isusa Krista, slikovito kazavši mladima da „ne piju s ušća, nego s izvora, a to podrazumijeva i plivanja protiv struje kako bi se došlo do izvora“.

U drugoj katehezi kazao je mladima da je njihova „šansa danas, ovdje i sada, a ne sutra“, istaknuvši da filozofski sutra niti ne postoji, jer ne postoji što nikad nije bilo. Potkrijepio je to evanđeljima gdje nigdje Isus ne kaže nekome: „Dođi i slijedi me sutra“, potaknuvši vjernike da žive milost sadašnjeg trenutka, jer „vrijeme nije automobil ili tramvaj koji će naići“, već nešto što treba živjeti sada. Posvijestio je mladima da su oni naraštaj i snaga koji ovu domovinu može izvući iz krize, ali ne sutra, već počevši od sada. Kazao je i da se „vjera ne smije svoditi na švedski stol, pa ću uzeti ono što mi odgovara“, jer to dovodi do zaključka „sve je dopušteno“. Potaknuo je mlade da se upitaju mogu li oni kazati: „Isuse, ti računaj na mene!“ 

Prije treće kateheze animatori Dubrovačke biskupije pripremili su za mlade veoma zanimljiv zabavni program u kojem su mladi aktivno i veoma radosno sudjelovali. Svojim skečevima i igrama animatori su svima prenijeli poruku ljubavi i prihvaćanja te pokazali kako je jedino tako moguće nadvladati sve različitosti između ljudi i ojačati međusobne odnose.

 

Djela su promocija naše vjere

U trećoj katehezi fra Mario mladima je prenio brojne poruke, ali najvažnija, koju je ostavio za sam kraj bila je da čuvaju "svoje vrednote i načela od 3K, a to su: konformizam, koketiranje (ortačenje) na štetu drugoga jer je to vaša vlastita šteta i kompromis. Kompromis jest važan dio života ali u ga nema i ne smije biti u onim ključnim i bitnim stvarima."

Poručio je mladima da se oslobode etiketa jer "one ne dopuštaju obraćenje niti napredak", te da je tvrdnja kako smo svi isti ili slični zlobna jer "Bog ne stvara kopije i vi ste originali." Istaknuo je kako je važno razviti vlastitu osobnost i karakter jer u današnjem društvu oni koji se nazivaju vođama najviše vole one bez stava budući njima mogu upravljati. Poručio je mladima da "Bog spašava svakoga od nas pojedinačno. Neće te spasiti čoporativni duh tvoga prijateljstva." Govoreći o darovima Oca istaknuo je da se mladi ne smiju uspoređivati s drugima jer nikome nije dano isto te poručio: "Najbolji prijatelj i prijateljica mogu biti poticaj, ali ne mjera. Isus je tvoja mjera. Uspoređivanjem ćete ostati van dosega uspjeha. Trebamo upoznati sebe. Svoje vlastito 'ja'. Osim Boga, nema drugoga alata da sebe spoznamo." Poručio je mladima da ljubav između mladića i djevojke ne daje slobodu i pravo na sve, već da zbog jačanja odnosa i te ljubavi moraju reći kako neće činiti sve. Istaknuo je da kao mladi katolici moraju imati jasne stavove o bitnim pitanjima poput kontracepcijskih pilula, istospolnih „brakova“ i pobačaja, a ne "prati ruke" izjavom "tko voli, nek izvoli" te da ako je potrebno traže odgovor na koljenima. Fra Mario rekao je mladima da čuvaju svoje emocije od loših vanjskih utjecaja i poziva jer ako dopuste drugome da zavlada tom emocijom u njima oni će izgubiti kontrolu i "postati zvijeri."

Kada je govorio o razvoju mladog čovjeka kroz prijateljstvo fra Mario je istaknuo da "bi krug bio potpun, morate imati jednu stariju, zreliju i iskusniju osobu od koje ćete učiti. Morate imati jednu osobu iz svoje generacije s kojom ćete razmjenjivati ideje i mišljenja, s kojom ćete maštati. I, morate imati jednu mlađu osobu koju ćete podučavati, prenositi svoja iskustva i znanja."

Četvrta kateheza bila je priprava mladih i ispit savjesti pred ispovijed. Fra Mario je  istaknuo, da bi se osjetila potpuna milost kroz ispovijed, važno je iskreno i temeljito preispitati se, te otvoriti Bogu. Napomenuo je da je važno zahvaliti Bogu na onome što se već posjeduje, te se iskreno pokajati. Poručio je mladima se ne može biti katolikom bez mise jer se kroz nju udjeljuje milost koje su svi potrebiti.

 

Ti budi ta pozitivna promjena

Euharistijsko slavlje za mlade predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je s mladima bio tijekom cijele duhovne obnove. Na početku mise biskup je zahvalio mladima što su došli, ali i što sudjeluju na veoma aktivan i dostojanstven način. Kazao je da je misa susret s Isusom, ali susret koji ne bi smio ostati površan. Potaknuo je mlade da u središte svog života stave Isusa Krista, kao što je to učinila sv. Lucija na čiji blagdan je održana ova duhovna obnova, kazavši im da budu „Lucija“, tj. da budu oni koji u svijet donose svjetlost. Na misi su koncelebrirali fra Mario Knezović koji je propovijedao, te mons. Petar Palić, don Ivica Pervan, don Marinko Šljivić, don Alen Keri, p. Dario Nowak, don Dean Turza i don Pero Burečić.

Predvoditelj duhovne obnove fra Mario je u propovijedi poručio svima da oslobode svoje srce te se oslobode svega ovozemaljskog jer "što je važnije od Boga?" Istaknuo je da u svakoj osobi postoji ona jedna stvar koja nedostaje, sputava i koči da bi "trebao ići u dubinu i tražiti to jer tko od nas nije izgubljen?" Poručio je mladima da Crkva djeluje po modelu "100-te ovce jer Bog nas uvijek traži i želi biti dijelom našeg, tvog života."

Fra Mario je rekao mladima da je jedino važno što Isus misli o njima te da Ga slijede. Pričajući o duhovnoj obnovi poručio je da se nakon svakog takvog i sličnog susreta s Bogom "pretvaramo u sljedbenike Isusa Krista i samo ga u srcu možemo osjetiti. I tada On djeluje kroz našu dobrotu i ljubav. Svjedočanstvom svoje vjere pokazujemo Boga drugima." Istaknuo je da nakon takvih susreta nemaju pravo više biti isti "jer će te On pitati zašto nešto nisi uradilo, a znao si." Fra Mario je rekao da ne čine djelo propusta te da promjene ne dolaze od drugoga i poručio da "neka promjena počne od tebe. Potroši sebe za dobro jer ćeš biti sretan i drugima ćeš pokazati lice Boga." Poručio je mladima da se zapitaju što to nije u redu u njihovom životu ako misle da im je dobro i da nemaju nikakav problem jer "jao nama ako nam je sve dobro jer široki i prostrani put vodi do propasti, a klanci i uski putevi do spasenja. Ako je potrebno, doživite vlastitu kataklizmu, lom, pad ali se okrenite Bogu i izaći ćete jaki."

Duhovna obnova završena je u večernjim satima kratim euharistijskim klanjanjem u kojem su mladi pred Presvetim oltarskim sakramentom zahvalili Gospodinu za ovaj dan, te tražili snagu da ih osnaži u njihovom svakodnevnom mladenačkom životu. Cijelu duhovnu obnovu svojom pjesmom u mladenačkom duhu animirao je Biskupijski bend mladih.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!