PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/_kjhk523.jpg

OBJAVLJENO

  • 02.01.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2718 puta

PODIJELI

Mladi iz Dubrovnika na “Hodočašću povjerenja na zemlji” u Pragu

Dubrovački studentski katolički centar organizirao je putovanje u Prag na taizeovski doček nove godine, točnije na “Hodočašće povjerenja na zemlji” za sve mlade europske kršćane. Ekumenski susret trajao je od 29. prosinca prošle godine do 2. siječnja 2015., a iz Dubrovačke biskupije 27. prosinca uputilo se 50-ak mladih. Na susretu u Pragu bilo je 30-ak tisuća mladih iz cijele Europe, a Hrvata je bilo oko 2 000.

 

Zajedničke molitve

 

Vrhunac dana odvijao se u sam smiraj tog dana u ogromnim dvoranama na Letnaniju. Ni snijeg, ni kiša, ni zima niti poledica nisu mogli spriječiti mlade da dođu na zajedničku molitvu za mir u cijelom svijetu posebno za Ukrajinu i Rusiju te mlade na Kubi. Molitve brata Aloisa, priora iz Taizea, pozivale su na mir, zajedništvo, razumijevanje i jedinstvo između svih kršćana i Crkve. Iako su sve tri odvojene dvorane bile velike i ukrašeno različitim dekoracijama, bile su ispunjene s toliko mladih da su zapravo bile male.

 

Na župama gdje su bili smješteni, dani su započinjali zajedničkom molitvom, nastavili se izletom u Prag gdje su se nalazili u određenim crkvama u 13 sati na zajedničkim molitvama u taizevskom stilu. Svakog dana od 15 sati postojale su različite radionice koje su mogli posjetiti, a održavale su se u različitim samostanima i crkvama. Na tim radionicama razmjenjivala su se iskustva mladih iz područja duhovnosti, rada u zajednici i društvenim situacijama. Radionice nisu bile obavezne pa su mladi u tom vremenu mogli istraživati Prag i međusobno se bolje upoznati. Svakog dana u 17:30 u Letnaniju, mladima se dijelio bogat topli obrok za večeru, te ručak za sljedeći dan, a moglo se poći i na večeru u neki od brojnih restorana.

 

Zadnjeg dana susreta u crkvama diljem Praga slavile su se mise, tako su zajedničku misu u crkvi sv. Ćirila i Metoda na hrvatskom jeziku imali mladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić te je u propovijedi poručio da se dijete mora poštivati, jer su djeca blagoslov baš kao što se Isus Krist među nama rodio kao dijete. Pozvao je sve katolike da mole za hrvatske obitelji da prihvaćaju život te da dožive Isusa i osjete radost što su kršćani i pozvao na mir. Biskup Košić osvrnuo se na predsjedničke izbore i pozvao na molitvu da oni koji budu vodili Hrvatsku budu nositelji dobra, te da budu vođe u kršćanskom duhu. Za kraj propovijedi biskup je rekao mladima da mole za mlade iz Češke da prepoznaju Boga te da iz Praga ponesu osjećaj zajedništva i osvijeste snagu molitve jer “molitva je moćna”.

 

Da je molitva moćna i da je taizeovski susret urodio plodom dokazuje i činjenica da je najjača češka televizija u svom najgledanijem terminu dva puta prenijela u cijelosti večernju molitvu brata Aloisa. Češka je zemlja u kojoj se velik broj stanovnika izjašnjava ateistima, u kojoj se religija u bilo kojem pogledu indirektno osuđuje, a onima koji javno pokazuju da su vjernici se suptilno zatvaraju vrata. U cijeloj Češkoj samo 6% ljudi se izjasnilo kršćanima, a od tog broja samo 1-2% idu u crkvu i nastoje živjeti vjeru.

 

Zajedničko putovanje

 

Zahvaljujući odličnoj organizaciji SKAC_DU-ovaca, mladi iz Dubrovnika kojima se pridružilo i malo društvo iz Splita, stigli su nešto ranije u Prag i svi su bili smješteni po obiteljima. Jedna grupa bila je smještena u privatnom Rehabilitacijskom centru za djecu u Ričanyu, zajedno s mladima iz Ukrajine, Poljske, Francuske i grupe mladih iz Zagreba gdje su se osjećali kao kod kuće te vrijeme provodili družeći se u sali, plešući i igrajući društvene igre.

 

Na putu prema Pragu svratili su do Graza gdje su se zadržali nekoliko sati, okrijepili, a na putu za Dubrovnik posjetili su i Beč gdje su imali priliku vidjeti katedralu, zgradu opere i prošetati Stephanplatzom. Cijelo putovanje obilježila je pjesma uz gitaru, dobro raspoloženje, smijeh, razumijevanje te su mladi pazili i brinuli jedni za druge.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!