PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/_nada_007.jpg

OBJAVLJENO

  • 08.01.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 4844 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Svi za Pava!

Mladi Dubrovačke biskupije su ispunili crkvu Male braće u četvrtak, 8. siječnja, ujedinjeni u molitvi za mladog Pava Hađiju koji je na Badnjak teško stradao u prometnoj nesreći. Don Marin Lučić je predvodio misu u koncelebraciji s fra Rafaelom Romićem i fra Pijom Pejićem za Pava za kojeg prijatelji kažu da „živi otvorena srca, uvijek je svima na pomoći, strastveno voli život i svoj Hajduk. On je mladi čovjek velikog i dobrog srca (...)“

 

Bog tebe traži           

 

Don Marin je propovijed započeo govoreći o iskušenju Isusa Krista u pustinji gdje je đavlu odgovorio da čovjek ne živi samo o kruhu nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta te da je Gospodin uvijek tu da ljude ohrabri u molitvi. Istaknuo je kako je važno „da i mi u svome srcu vidimo čežnju, da želimo susresti Boga živoga i jer nam On želi dati hranu“, a potom se pozvao na čitanja i Evanđelje te rekao da se Gospodin sažalio nad narodom jer su kao ovce bez pastira i nisu prepoznali smisao života i krenuo ih poučavati, donijeti mir i pokazati put.

 

Poručio je mladima da „svaki onaj koji traži nalazi. Tko kuca otvorit će mu se, koji moli dat će mu se“ te baš kao što su tri kralja bila vođena zvijezdom da Mu se poklone „Bog ti uvijek daje neku zvijezdu, Bog ti uvijek daje neko svjetlo. On te vodi k sebi“ te je napomenuo da nije ljubav u tome da je narod ljubio Njega, već je ljubav u tome da je On prvi ljubio svoj narod i nadodao „On je prvi tebe pronašao. On je tebe tražio. On se nad tobom ražalostio. On tebe želi naći i On ti želi dati pravi život, istinski život. On ti želi dati ono što ti je potrebno za život. On je onaj koji donosi istinu i svjetlo u tvoj život. Nije Isus onaj koji gleda tvoj grijeh da ti zbog njega onda sudi i važe nego se On sažali upravo kada lutaš, kada ne znaš kuda ići.»

 

Dajte im vi jesti

 

Pozivajući se na Evanđelje, u kojem riječ Gospodnja govori o tome kako je Isus blagoslovom, molitvom i vjerom umnožio „pet kruhova i dvije ribe“ te poručio apostolima „dajte im vi jesti“, don Marin je izrazio svoje oduševljenje kako je Dubrovnik ujedinjen i pokrenut kada je potreba i rekao da je baš to značenje Isusovih riječi „dajte im vi jesti“.  Poručio je mladima da „je važno da se mi držimo zajedno, da mi prepoznao glad i potrebu onih oko nas. Dajte im vi jesti – ali što mi možemo dati? Ono što imaš. Daj sebe. Svoju kreativnost. Mladi su kreativni. Dajte im vi jesti. Vi ste prepoznali taj Isusov poziv, da date ono što imate, tamo gdje jeste, tamo gdje živite, da date ono što imate. Ali je jako važno kada daješ ono što imaš – da daš cjelovito. Sve što radite činite srcem, jer je Bog prvi nas ljubio, jer je Bog u Božiću nama dao sve. On je nama dao samoga sebe“.

 

Don Marin je pozvao mlade da sve svoje talente predaju Gospodinu jer će ih On umnožiti te da će „nam On dati samoga sebe. On će ozdraviti. Mi moramo biti jednodušno postojani u molitvi kao što su bili apostoli nakon uskrsnuća“, a zatim je istaknuo da je Bog ljubav, a u ljubavi straha nema i rekao im „On je i danas u Crkvi svojoj živ, On i danas ozdravlja, On i danas čuje naše molitve jer se On sam sažalio nad svojim narodom koji je izgubljen. Potreban nam je Isus, bez Isusa ništa ne možemo. Upravo je zato Gospodin postao čovjekom, da nama donese istinu, da nama donese svjetlo. Jer ti kada si u grijehu, jer ti kada si daleko od Njega, ti tada ne vidiš dobro“. Poručio je mladima da Bog i grijeh koristi da uđe „u naš život i kaže ti da te ni tada nije ostavio da te tada najviše ljubi. Tako i mi, prepoznajmo i mi u svome životu situacije kada smo daleko od Njega jer sve što ti se događa, događa se s razlogom da Bog uđe u tvoj život i da se On proslavi po tebi ali samo ti trebaš dati u svojoj slobodi - sve što imaš, ali ne može ništa protiv tvoje slobode“. U propovijedi je istaknuo da Bog nije nasilan, ali jest uporan te da „On zna što ti treba ali mu ti moraš reći što tražiš. Isus zna svaki put kada mu dođe netko što želi ali pita Što želiš da ti učinim?, a zatim Je li ti vjeruješ da ja to mogu učiniti? Traži vjeru, i mi s vjerom moramo moliti. Na ovoj svetoj misi ako želimo moliti za Pava, molimo s vjerom da to Gospodin može učiniti“.

 

Kao i na svakoj misi četvrtkom i na ovoj su mladi pisali svoje molitve na bijele papiriće, dvije korpice u koje su ih stavljali su bile toliko pune da su jedva sve molitve stale u njih no to nije iznenađenje jer su skoro sve molitve upućene Gospodinu bile molitve za snagu, mir, blagoslov i ozdravljenje mladog Pava i njegove obitelji. Prvog puta na misi za mlade četvorkom moleći Oče naš svi u crkvi su se primili za ruke kao znak žarke želje za ozdravljenjem Pava te su i molili s posebnom snagom i vjerom. Samostan sv. Klare nakon mise opet je otvorio svoja vrata za sve mlade gdje su i nastavili svoje druženje nakon blagoslova.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!