PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/img_6695.jpg

OBJAVLJENO

  • 10.02.2015.

AUTOR

  • Tea Miloglav (tekst) i Romana Čomić (foto)

PREGLEDANO

  • 3211 puta

PODIJELI

SKAC predavanje: Ljubav je jedinstvena kao i mi

Veljača je mjesec ljubavi i to je svima jako poznato, no pojam ljubavi, one prave i nije baš. "4D Ljubav" bila je tema predavanja koje je održala dipl. psih. Valentina Ričković, u utorak 10. veljače, na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, a u organizaciji Studentskog katoličkog centra u sklopu Mjesečnih formacija istoimene teme.

 

Sve vrste ljubavi

U temu ljubavi dipl. psih Ričković uvela je mlade pitanjem: "Što je to za mene ljubav?" Prva pomisao jest ljubav prema partneru, ali ljubav je puno veći i širi pojam koji se pronalazi u većini religija. Kršćanstvo kaže da je Bog ljubav, u islamu u Kuranu je ljubav prema drugima, prema materijalnom i prema Alahu, a budizam kaže da je ljubav želja čovjeka da sva osjetilna bića budu sretna. Predavačica se osvrnula na razmišljanje starih Grka o ljubavi i njihovoj segmentaciji. Oni su razlikovali više vrsta ljubavi: Filia- prijateljstvo, sklonost, Agape- sveta, duhovna ljubav, Eros - zaljubljenost i ljubav između muškarca i žene. Prema Erichu Frommu ljubav ne treba imati, ljubav treba biti, te treba puno više voljeti to što volimo i omogućiti osobi koju volimo da bude to što jest. Jedna od misli s predavanja je: "Ljubav je umijeće; dobro naučiti ovo umijeće najvažnija je stvar na svijetu."

„Ljubav je neovisna, ne treba je očekivati sad, u ovom trenutku, ali isto tako ljubav ne treba čekati sjedeći prekriženih nogu, treba za nju moliti i tražiti je“, napomenula je dipl. psih. Rišković, te dodala da je to njoj u razgovoru rekao svećenik. Mladi su razgovarali, promišljali i debatirali o tome što je prava ljubav – je li ona bezuvjetna, nesebična i čista. Dijalog se razvio i neki od zaključaka i razmišljanja mladih su da se u ljubavi ne smije tražiti nešto zauzvrat jer to je proračunata ljubav. Bezuvjetna ljubav je davanje, davanje, davanje i samo to, a čistu ljubav su najprije povezali s majčinskom i ljubavi Boga te zaključili da se takvoj ljubavi može težiti i dati ju uz puno nesebičnog i radosnog odricanja.

 

Ljubav Božja je 4D i sve nadilazi

"Ljubav je gulaš", izjavila je jedna sudionica u raspravi i tu su svi bili jednoglasni, te nadodali da su djela, osjećaji i nesebičnost ljubav. Govoreći o Božjoj ljubav, predavačica je rekla da ona zauzima sve četiri dimenzije: Ona je široka- sve voli. Ona je duga- toliko daleko ide da je Bog žrtvovao svog sina jedinca. Duboka je-možeš napraviti bilo što, ali ako se pokaješ On prašta. Kad si na dnu ona te uzdiže iz ponora do Raja. Visoka je.

Predavanje zaključila je jedna starija gospođa, pjesnikinja svojim razmišljanjem proizašlim iz životnog iskustva:" Ljubav je jedinstvena kao što smo i mi jedinstveni i mi svakoga volimo unikatno, kao što smo i mi unikatni. Ljubav nikada ne prestaje i ona je dio nas, mi je možemo i trebamo samo uvećavati. Ona nadilazi sve znanstveno. Jedino je ljubav nadnaravna, i u pogledu čovjeka i u pogledu Boga. Jako je važno biti čist. Imati čiste misli. Borite se. Treba imati čista djela i čiste nakane. Sve je ljubav. I ova stolica zrači ljubavlju. Ništa nije mrtvo. Da je mrtvo ne bi postojalo."

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!