PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/img_6733.jpg

OBJAVLJENO

  • 12.02.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 3147 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Agape ljubav je karta za vječnost

Veljača se nekako smatra «mjesecom zaljubljenih» pa je tako misao vodilja mise za mlade u četvrtak, 12. veljače, u crkvi Male braće bila «Nije dobro da čovjek bude sam» te su mnogi mladi došli čuti što im Bog ovoga puta poručuje. Misu je predvodio don Marinko Šljivić u koncelebraciji s fra Piom Pejićem, fra Rafaelom Romićem i fra Stipom Nosićem.

 

Prihvati drugoga i ne traži ništa za uzvrat

Nadovezujući se na predavanje o ljubavi koje je održano u organizaciji SKAC-a na Kampusu, don Marinko je govorio o četirima vrstama ljubavi kako su ih Grci podijelili: Storge– između članova obitelji, Eros – između muškarca i žene obilježena čežnom, senzualnošću, za «koju kažu da je najniža vrsta ljubavi jer u njoj svatko gleda samog sebe, a to su loši temelji», Filia – prijateljska ljubav, a mnogu ju doživljavaju kao «dam ti, daš mi, a i to su loši temelji» te Agape –  «to je ljubav kojom Bog ljubljaše svijet za kojeg je dao svog sina jednorođenca, ne tražeći ništa za uzvrat. To je najljepša ljubav». Poručio je mladima da «naš život, bilo da se radi o prijateljstvu ili vezi, treba počivati na ovoj trećoj vrsti ljubavi, a to podrazumijeva da ću prihvatiti onoga koji je do mene i biti mu prijatelj ili mladić, djevojka, suprug, supruga zato što ga cijenim i volim takvoga kakv jest.»

Spominjući Evanđelje u kojem Bog govori o istjerivanju zloduha, snazi vjere, molitvi i ljubavi prema bližnjem don Marinko je istaknuo da «ukoliko budemo od srca cijenili čovjeka onakvim kakav jest i davali mu onoliko koliko imamo možemo spasiti njega, a spašavajući njega spasiti svoj vlastiti život. Što god budete činili jednom od onih koje susrećete, a tražit će vašu pomoć i neće vam moć ništa dati za uzvrat – učinili ste Kristu. I to će biti vaš put i vaša karta do vječnosti». Poručio je mladima da s tek s takvom ljubavlju život i sve što se događa u svijetu, gradu i zajednici neće biti bez problema ali će «zračiti zajedništvom tek tada će ovaj svijet biti drugačiji, a to je ono što nam Krist donosi.»

Don Marinko propovijed je završio riječima: «To što On traži od nas je moguće i ostvarivo ali je povezano s ljubavlju. On i Njegova ljubav. Nema ni uspjeha, ni radosti, ni sreće. Gradite svoj život i svoje odnose u ovoj ljubavi u kojoj si spreman dati sve od sebe, ne tražeći ništa za uzvrat. Neka vam Bog bude poticaj.»

Uz lagani zvuk melodije s klavira mladi su pisali svoje molitve na male bijele papiriće te su neke od njih bile pročitane za molitvu vjernika nakon čega su, držeći se za ruke, izmolili Oče naš. Na samom kraju mise, pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko, već sada uobičajeno, istaknula je sva bitna događanja Vijeća i SKAC-a te pozvala mlade na druženje u Samostan sv. Klare.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!