PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_img_6651.jpg

OBJAVLJENO

  • 19.02.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić (tekst) & Antonija Radoš (foto)

PREGLEDANO

  • 3533 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Voli svoj križ i izgori za ljubav

Crkva Male braće i ovaj četvrtak, 19. veljače, bila je ispunjena mladim ljudima. Don Marin Lučić predvodio je misu za mlade u koncelebraciji s gvardijanom fra Veselkom Grubišićemi don Marinkom Šljivićem. Na početku svoje propovijedi don Marin je istaknuo da «smo pozvani promatrati silna Božja djela. I pozvani smo birati. Gospodin nam želi dati puninu života ali nam daje slobodu i to je najveći dar koji nam je mogao dati» te je nadodao kako je vrijeme korizme «vrijeme u kojemu razmišljamo o toj slobodi, da ja upoznam Njegovu ljubav, upoznam sebe i da u svemu tome upoznam onoga koji mi nudi prokletstvo».

 

Razumom se ne otkriva smisao života

Nastavljajući svoju propovijed don Marin je s mladima podijelio pitanja o kojima on često razmišlja i kaže: «Zašto čovjek bira prokletstvo, zašto čovjek ne bira - blagoslov nego smrt? Kako ne vidi da mu Bog želi dobro? I onda se čudim kada su ljudi daleko od Boga, kada su u grijehu kako na tu ljubav ne uzvraća ljubavlju nego se buni i pun je srdžbe. Zašto je to tako u čovjeku? Kako to čovjek ne vidi tu silnu Božju ljubav?» te potom dao rješenje govoreći mladima da slijede Božje zapovijedi, da ljube Gospodina jer je On istina, put i život te da će ljubeći i slušajući Oca doći do punine života. 

Don Marin, govoreći o smislu života je istaknuo da «svojim razumom ne možeš razotkriti smisao života» i nadodao da Boga mogu prepoznati kao stvoritelja ali da bi «do kraja prepoznati smisao života On se treba pojaviti» i kazao da su Zapovijedi taj siguran put ka tome. Naglasio je da «te zapovijedi mogu ostati prazne ako ja to ne činim cijelim svojim srcem, ako ja to ne činim iz ljubavi. To će nas nekako umoriti» te će se na Boga gledati kao na zakonodavca, a ne Oca koji sve što radi za nas i traži od nas iz ljubavi te je poručio mladima da «kada uzmem svoj križ moram prepoznati radost jer svijet mi nudi nešto trenutno što će me možda u ovom trenutku zadovoljiti i stalno će mi se tako nešto nuditi i od tih trenutnih stvari ja neću upoznati puninu života (...) i možda neću vidjeti ljepotu križa i zapovijedi ali je potrebo biti ustrajan».

 

Bog se stalno brine za tebe

U svojoj propovjedi rekao je mladima da «je lijepo moliti kada imamo mir i ushit u svome srcu, kada osjećaš nešto da se događa ali moraš biti ustrajan i onim trenucima kada uzimaš križ koji je težak i kojega ne razumiješ» te je podsjetio svih da «Bog sve dopušta, ono što je dobro za tebe. Ništa se ne događa bez Njegovog dopuštenja. Samo da to shvatiš, da se Bog stalno brine za tebe». Don Marin je rekao mladima da moraju vjerovati Ocu čak i kada im ne usliši molitve jer «ti znaš da će On tebi dati nešto puno bolje. On čuva nešto bolje za tebe. Ti znaš to, ti vjeruješ u to».

Don Marin je istaknuo da «ne možemo razmišljati samo onim ljudskim očima, svojim razumom nego naš razum mora biti prosvijetljen vjerom» i nadodao da je to ono što «Isus želi u korizmi nama posvijestiti, da shvatimo važnost molitve, da dopustimo Njemu da On nama progovori.» Korizma je vrijeme posta i molitve, a kroz nju «upoznaš sebe, kroz onaj post kada se susrećeš sa svojim napastima, sklonostima, potrebama, nagonima i znaš da se s tim možeš boriti jer ti je Gospodin dao slobodu, volju, snagu (...)  i Duha Svetoga da možeš birati život.»

Don Marin je rekao svima: «Prianjaj uz Njega kao malo dijete, da ti živiš punim životom i u svemu tome zaboravi sebe. Nemoj misliti samo na ono zemaljsko.» Pozivajući se na Evanđelje rekao je da je važno imati unutarnji mir i vjeru i u najgoroj situaciji i bolesti te istaknuo kako «ne šalje Bog križ, nemojte se s tim zavaravati. Nije Bog Sina poslao da završi na križu. On je samo htio ljubiti. Ne žrtva radi žrtve, ne križ radi križa nego križ radi ljubavi. Krist je htio ljubiti do kraja.» Don Marin pozvao je sve da stanu pred križ i gledaju u tu ljubav jer Bog nikada od čovjeka ne odustaje i «ako svoj križ Njemu predaš, bit ćeš spašen. Ako sve daš, sve ako Njemu vratiš  jer je sve Njegovo - dat će ti se. Bog će od tebe učiniti čudo, ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samog izgubi. Nađite sebe, pođite u pustinju i dozvoli da ti Bog progovori.»

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!