PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_20150220_211409_lls.jpg

OBJAVLJENO

  • 20.02.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 3072 puta

PODIJELI

Duhovne vježbe kao iskustvo pustinje

Zajedničkom molitvom Duhu Svetom započele su u petak, 20. veljače, skraćene ignacijanske duhovne vježbe u Slanom za studente i mlade radnike u organizaciji SKAC-a koje će trajati do 22. veljače. Pater Damir Kočiš kroz ove vježbe, koje tematski nose naziv «Tražiti i prihvatiti Božju volju», vodi 15 mladih iz Dubrovnika i okolice koji su odlučili tri dana posvetiti promišljanju, molitvi i rastu u svom odnosu s Bogom, sa samim sobom, a samim time i prema drugima.

Nakon upoznavanja i druženja p. Kočiš održao je prvi nagovor u kojem je govorio o tome što su duhovne vježbe sv. Ignaciju prema točkama 1, 20, 5 i 15 kako ih je svetac sam objasno. Istaknuo je da svi koji imaju priliku prolaziti kroz duhovne vježbe Bogu trebaju biti zahvalni jer nemaju svi priliku i mogućnost toliko vremena biti odvojeni od obaveza, te na potpuno drugom mjestu posvetiti se samo Bogu. To je blagoslov. Pater Damir je govoreći o toj osamljenosti i izolaciji od svakodnevice koja je ključna u procesu duhovnih vježbi istaknuo da to «ima nemalu zaslugu pred licem Boga», potom da to daje veću «sposobnost biti bliže Bogu», a to znači moći primiti više od Njega. Rekao je da to vrijeme daje mogućnost pročistiti se od onog lošeg u čovjeku i omogućiti dušu da primi ono za čim čezne.

Pater Kočiš rekao je mladima da je važno «boraviti u šutnji iako smo dio zajednice» te da je «cilj očistiti se od grijeha i sklonosti kako bi zatim u potpunoj slobodi mogao tražiti i prihvatiti volju Božju». Istaknuo je da svatko samostalno mora raditi na sebi i odnosu s Bogom te da «velikodušno i darežljivo cijeloga sebe» daruju Bogu da On s njima upravi, te da sami sebe sagledaju objektivno «u odnosu prema Bogu, samome sebi i drugom čovjeku».

«Duhovne vježbe su kao pustinja», rekao je p. Kočiš pričajući o Abrahamu, Mojsiju, Ivanu Krstitelju, sv. Augustinu i sv. Ignaciju te istaknuo da je svaki od njih imao potrebu boraviti određeno vrijeme u pustinji i tako upoznati Boga u sebi i sebe u Bogu. Poručio je mladima da je Bog njih «pripremao za ono što je namijenio za njih» te da duhovne vježbe za njih budu ta pustinja i da kroz poniznost čuju i prihvate volju Oca.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!