PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/_img_2858.jpg

OBJAVLJENO

  • 22.02.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 3226 puta

PODIJELI

Duhovnim vježbama kroz život

«Tražiti i prihvatiti Božju volju» tema je ignacijanskih duhovnih vježbi koje su se održale u Slanom, u organizaciji SKAC-a, od 20. do 22. veljače. Petnaestak mladih vodio je isusovac, pater Damir Kočiš te je naglasak je bio na «Načelu i temelju» sv. Ignacija Lojolskog.

 

Neopredijeljenost prema svim stvorovima

Pater Damir istaknuo je da je važno spoznati vlastitu grešnost i «sami sebe trebamo gledati kroz naočale i prizmu Boga te iskustveno spoznati Boga» te da treba «spoznati Boga kao milosrđe i imati tu sigurnost da je tu Onaj koji prašta». Poručio je mladima da je potrebno «neprestano čistiti srce od onoga što nije Bog» te nadodao da su duhovne vježbe «proces oslobađanja duše od unutarnje i vanjske navezanosti da bude spremna na kreativni rast u Isusu». Tragom toga, o svakoj osobi individualno je ovisilo koliko će raditi na sebi i napredovati u čišćenju srca i spoznaji. Tišina, osamljenost i iskrene, osobne molitve su jedni od ključnih elemenata u duhovnim vježbama tako da su mladi nakon svakog nagovora imali nekoliko sati koje su mogli provesti u šutnji i razmatranju sami, te su imali misu u središtu svakog dana i fakultativno klanjanje na koje su se svesrdno odazvali.

Pater Kočiš je istaknuo da je «tražiti Boga u svim stvarima» osnovna značajka ignacijanskih vježbi te su mladi iskoristili tu mogućnost «kontemplacije u akciji» pripremajući i pospremajući sve za zajedničke obroke. Usklađenost, razumijevanje, međusobno prihvaćanje, radost, dobra volja, smijeh, pjesma i kvalitetni razgovori te sveopće zadovoljstvo obilježili su vrijeme provedeno u zajedništvu.

 

Birati ono što vodi k Bogu

«Pravila za raspoznavanje duhova» jedan su od mnogih materijala koje su mladi dobili kao mogućnost kontemplacije. Neke od glavnih uputa su da uzrokom utjehe i sreće mogu biti i dobar i loš anđeo, ali samo je radost koja dolazi od Boga nenavezana na ikakav ovozemaljski uzrok. Istaknuto je da treba paziti na «slijed misli» jer one koje dolaze od zla, a mogu započeti kao dobre, ostavljaju dušu u nemiru, rastresenu, mlitavu, uzburkanu. Savjet je da «je korisno po dušu da odmah pregleda tijek dobrih misli i njihov početak» kako bi se tim iskustvom ubuduće bolje čuvala i na vrijeme prepoznala.

U svojim nagovorima p. Damir je rekao da je «životna dužnost uskladiti sebe, svoje misli, djela i osjećaje s Bogom» te da je «svatko dužan rasti u spoznaji Boga» i istaknuo da je Evanđelje tu neprocjenjivo. Poručio je mladima da «Božja ljubav nema granica, osim one koji ljudi sami postavljaju kada ne prihvaćaju ljubav Oca. Isus Krist na križu je vrhunac ljubavi». Kako bi mogli sebe očistiti, primiti Božju ljubav i prihvatiti Njegovu volju, pater je rekao da je nužna «aktivna indiferencija» tj., od svega što se nudi «uzeti ću ono što me više vodi k onome da hvalim Boga, a to omogućuje Bogu da oblikuje, stvara i mijenja svijet».

Na pjevanoj nedjeljnoj svetoj misi p. Damir poručio je mladima da za svoje molitve i dobra djela ne traže «isplatu od Boga» jer je «i to Božji dar nama», a «tuđim darom se ne hvali nego Mu se zahvaljuje na toj milosti». Istaknuo je da «Bog sve čini za svoje dijete i sve mu je dao za sretan život» te pozvao mlade da se u korizmi preispitaju i obrate. Nakon mise, u svojoj završnoj riječi zahvalio se organizatorima i sudionicima te im poručio da njihova duhovna vježba tek sada počinje i da ju moraju svakodnevno prakticirati kroz svoja djela. Upozorio je mlade da ne budu poput Jone, jer «onaj koji dugo vremena provodi u molitvi, a ne mijenja svoj život, svojom molitvom želi ugušiti ili barem ušutkati onaj glas koji ga poziva na radikalno obraćenje», te su pjesmom Tebe Boga hvalimo zaokružili duhovne vježbe.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!