PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/img_2861.jpg

OBJAVLJENO

  • 05.03.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 2230 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Korizmeno odricanje u korist brata

Na misi za mlade koja se održala, 5. ožujka u crkvi Male braće, prisustvovali su vjeroučitelji, župnici i mladi nogometaši Katoličke malonogomentne lige za koju se na poseban način molilo, te je misu za mlade predvodio fr. Matijas Farkaš, u koncelebraciji s fra Rafaelom Romićem, don Marinkom Šljivićem i don Marinom Lučićem.

Govoreći o svetom korizmenom vremenu i odricanju fr. Matijas je istaknuo da je «problem što mnogi kršćani, mladi kršćani preuzimaju taj običaj, ali ne razumiju smisao. Ne daju smisao tom odricanju» te nadodao da neke «ovisnosti koje kao ljudi imamo, neke ružne navike koje imamo» ne dozvoljavaju da čovjek živi kao slobodan kršćanin, a «Krist nas je oslobodio» i tek «ako smo mi slobodni, moći ćemo pomoći drugima da budu slobodni».

 

Navezanosti odvlače pozornost od bitnog

Pričajući o vlastitom iskustvu kako je po povratku iz Hamburga čekao skoro mjesec dana da mu sva odjeća stigne shvatio da «mi ne trebaju te stvari, ja sam se navikao na njih» te ih je podijelio. «U korizmenom vremenu potrebno je preispitati sebe i svoj život, prepoznati koliko navezanosti imamo, da nam puno toga nije potrebno. Nosimo puno toga sa sobom što nas opterećuje, što nam odvlači pozornost od bitnih stvari», rekao je fr. Matijas. Naglasio je da mu je «puno važnije biti u dobrim odnosima sa svojom braćom u samostanu» te poručio mladima da shvate i prepoznaju «na temelju Evanđelja koje nam Crkva danas nudi u likovima Lazara i bogataša, da je puno važnije kakav je moj odnos prema drugim ljudima i da je to smisao korizmenog odricanja. Odreći ću se nečega u korist onoga kojemu je to potrebno».

Poručio je mladima da «svako naše korizmeno odricanje ima cilj u drugom čovjeku, ne da bih sebe učinio sretnim, istina da bi sebe oslobodio od nekih ovisnosti, ali sve na korist brata čovjeka». Govoreći o KMNL-u rekao je da «natjecanje i pobjeda su važni, ali KMNL ima za cilj promicati ovo o čemu ja sada govorim. Paziti na onog pokraj mene, pobjeđivati na pravedan i pošten način. To nas Krist i Crkva uči. Odricanjem postajem bolji čovjek».

Po završetku propovijedi fr. Matijas je pozvao sve da u tišini napišu svoje molitve na malene papiriće te zamolio da ovoga puta svoje misli i iskrene molitve posvete braći i sestrama u Kristu u Siriji i Iraku. 

Na kraju mise voditeljica Edukativne sekicje SKAC_DU-a, Andrea Džakula pozvala je mlade na Kavu s duhovnikom fr. Matijasom Farkašem u utorak s kojim će ovoga puta razgovarati o strahu, svemu što on može prouzročiti te kako ga pobijediti. Pozvala je sve mlade da sudjeluju na «24 sata za Gospodina» posebno na prvi sat prvog dana koji pripada baš mladima.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!