PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/novo/_img_8507.jpg

OBJAVLJENO

  • 10.03.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2988 puta

PODIJELI

Teen STAR program kao dio priprave za krizmu

Polaznici prve edukacije za voditelje cjelovitog spolnog odgoja mladih Teen STAR u Dubrovačkoj biskupiji završene prošlog vikenda susreli su se u utorak 10. ožujka s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem u Samostanu sv. Klare u Dubrovniku, te su razgovarali o mogućnostima primjene ovog programa, a biskup Uzinić im je ovom prigodom podijelio i potvrdnice o završenom tečaju.

Biskup je zahvalio okupljenim voditeljima na njihovoj spremnosti za ovo usavršavanje, te na uloženih 40 sati svog vremena, koliko je trajala edukacija raspoređena kroz tri vikenda. Zahvalio je osobito na želji da ono što su naučili prenesu i drugima, kazavši da želi s njima razgovarati kako oni vide način da ovaj program koji je obogatio njih, sada obogati i mlade kojima će o tome svjedočiti, ali i ostale vjernike da se uključe u edukaciju, kako bi se povećao broj voditelja ovog programa.  Istaknuo je želju da se ovaj program uklopi u rad s mladima, bilo općenito u župnoj katehezi bilo u pripravi za sakrament potvrde. Ohrabrio je voditelje istaknuvši posebnost njih kao vjernika laika u govoru o temama ovog programa. „Ono što vidim kao veliku vrijednost ovog programa je to što mislim da je ovo jedini način na koji možemo u ovom pluralnom društvu u kojem postoje različiti drugi pogledi, ovu stvarnost prenositi na naše mlade.“, kazao je biskup, istaknuvši da se „trebamo zalagati da u našim školama bude prenošen odgoj djeci u skladu s uvjerenjem roditelja, ali kao što smo u prošlosti izgubili utjecaj, možemo lako i u budućnosti, onda to još više pred nas stavlja zahtjev da naš pogled na brak, obitelj i spolnost prenesemo na naše mlade.“

Kazao je da je ovaj program mladima zapravo i dio dugoročne priprava za ženidbu, a koja je čak i važnija od one neposredne pred vjenčanje kada su zaručnici zaokupljeni mnogim drugim stvarima.   

U ime polaznika tečaja biskupu i svima uključenima u organizaciju zahvalio je Josip Prkačin iz Župe Velike Gospe, Rožat, koji je kazao da su „saznali i više od onog što su očekivali“, te je istaknuo da su polaznici zajednički došli do zaključka da je najbolji način provedbe ovog programa kroz pripravu za krizmu.

U daljem razgovoru polaznika tečaja i biskupa Uzinića istaknuta je još jednom važnost ovog programa, te je potvrđeno da će se u njegovu provedbu ići kroz pripravu za sakrament krizme u Dubrovačkoj biskupiji, ali u nešto skraćenom obliku. Sastanku je prisustvovala i pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko  koja je izrazila svoju otvorenost i s kojom je dogovoreno da će se od iduće školske godine omogućiti izvođenje i cjelovitog programa u prostorijama biskupije za one koji to budu željeli.  

Voditelji tečaja bili su prof. Kristina Pavlović, dr. Marija Ćurlin i prof. Ladislav Ilčić, voditelji udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR i Centra za prirodno planiranje obitelji. Teen STAR program pridonosi odgoju mladih za općeljudske i kršćanske vrijednosti i pomože im da formiraju svoje stavove i žive svoju spolnost u skladu s katoličkim naukom.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!