PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/IMG_2767.JPG

OBJAVLJENO

  • 16.12.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2640 puta

PODIJELI

Ančele uz mlade proslavile dvostruku obljetnicu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s 15 svećenika, u ponedjeljak 16. prosinca u samostanskoj crkvi na Pilama u Dubrovniku sestre Službenice milosrđa (Ančele) proslavile su dvije velike obljetnice: 160 godina od njihovog dolaska u Dubrovnik, te 200 godina od rođenja utemeljiteljice Marije Krucifikse - Paole di Rosa (1813. -1855.).
Prošle godine u zajednicama Ančela otvorena je Godina pripreme za proslavu 200. obljetnice rođenja utemeljiteljice tijekom koje su se sestre na različite načine pokušale što bolje prisjetiti utemeljiteljice i njezine duhovne ostavštine, a sestre u Dubrovniku imale su dvostruki razlog za slavlje. 
U propovijedi biskup je dočarao rodno mjesto sv. Marije Krucifikse u njezino vrijeme i njezinu odluku da kao mlada djevojka ostane s onima koje je pogodila kolera kako bi se brinula o njima, a nakon čega se nastavila brinuti i o drugima koji su bili potrebni njezine pomoći, da bi kasnije osnovala i redovničku zajednicu s istom zadaćom. Posebno se istaknuo jednu dimenziju života sv. Marije Krucifikse koja je važna u kontekstu Godine mladih u Dubrovačkoj biskupiji: „Temelj svega što je bila i učinila sv. Marija Krucifiksa je kršćanski odgoj u brojnoj kršćanskoj obitelji. Imamo li mi još i danas i koliko takvih obitelji, obitelji koje su otvorene životu i koje su spremne ustrajavati na kršćanskom odgoju svoje djece i trudeći se odgajati ih sa svojim ćudorednim i vjerskim uvjerenjima, makar se to danas ne čini 'in' i makar to našoj djeci ne garantira uspješnu ovozemaljsku karijeru jer na taj način neće moći pripadati određenim lobijima koji gospodare suvremenim svijetom, ma makar će to, možda, sutra tražiti i od njih žrtvu? Radostan sam što na ovo pitanje mogu odgovoriti pozitivno i reći da mi još imamo takvih obitelji. Također sam zahvalan Službenicama Milosrđa, osobito Djevojačkom domu „Paola di Rosa“, da im u tome pomažu. I u tome vidim budućnost i nadu.“
Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je program koji su pripremili mladi Dubrovačke biskupije. Osim nastupa biskupijskog zbora mladih pod vodstvom prof. Luce Čatić, mladi su u kratkom scenskom prikazu pokazali s kojim se sve teškoćama i napastima mladi čovjek susreće. Također, prikazan je i kratki film koji na zanimljiv način govori o životu i djelu sv. Marije Krucifikse, ali i njezinih duhovnih kćeri, prikazujući i njihovo djelovanje u Dubrovniku. 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!