PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_19508_1547200878864069_847625961850988941_n.jpg

OBJAVLJENO

  • 08.03.2015.

AUTOR

  • Ivana Pavlić (tekst) i s. Ružica Dodig (foto)

PREGLEDANO

  • 3371 puta

PODIJELI

Duhovna obnova za mlade: „Želim biti“

Duhovna obnova pod nazivom „Želim biti“ koja je trajala od petka 6. do nedjelje 8. ožujka u Biskupijskom sjemeništu u organizaciji Vijeća za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije okupila je 30-tak mladih. Duhovnu obnovu su vodili don Marin Lučić i don Marinko Šljivić.

Program je bio sadržajan. Nakon upoznavanja i večernje molitve časoslova mladi su odlučili večer provesti uz film Pasiju koji je na njih ostavio snažan utisak.

Prvoga dana jutarnje razmatranje don Marinka potaknulo je mlade na razmišljanje o tome što oni žele biti te ga je tako i naslovio. Puno se toga nudi, ali je ključan tvoj izbor, istaknuo je, te ih pozvao da pronađu svoj poziv i odazovu se, budu slobodni i ne dopuste da ih drugi koče. „Ne treba isticati sebe kao nekakvu sigurnost nego neka tvoj izbor uvijek bude Bog, neka je On na prvom mjestu. Otvorite se potpuno Bogu i ne dopustite da vam današnje društvo nameće svoju ideologiju i oduzima vam slobodu.“, kazao je don Marinko, te potaknuo mlade da grade život na čvrstoj stijeni, imaju povjerenje u svoje sposobnosti, jer Bog ih je stvorio jedinstvenima i ljubi ih onakve kakvi oni jesu. On se preko nas objavljuje drugima i sve neka služi Bogu na slavu, zaključio je don Marinko.

Došli ste s Isusom da se odvojite i da vidite što On to vama progovara, započeo je svoje razmatranje don Marin. Upitao se: „Što je to istina i tražim li je?“, davši odgovor: „U Isusu mogu pronaći istinu o sebi, a Bog stalno traži čovjeka. U traženju moramo biti uporni, Bog je brižan i nudi savez. Često očekujemo da nam drugi govore što je dobro za nas same, ali to sam moram pronaći“ istaknuo je, te pozvao mlade na služenje, jer „Isus nije došao biti služen nego služiti, puninu života dobivamo gubeći sebe. Čovjek želi zasititi čežnju površnim stvarima i nikad neće biti sretan s tim do kraja. Niti jedan čovjek te do kraja ne može ispuniti, ništa te ne može zasititi samo Bog to može. Osoba ti može pomoći da otkriješ temeljnu ljubav, temeljnu čežnju tj. Boga. Jedni drugima budimo ogledala, budimo usmjereni na temeljnu čežnju na Boga koji jedini može ispuniti naša srca. Ne živimo sebi nego Njemu koji za nas umrije i uskrsnu. Svi mi Njemu živimo.“ Nanovo se rodimo odozgor, Bog će ući u sva tvoja pitanja, ustrajan budi, zaključio je.

Nakon pokorničkog bogoslužja mladi su imali priliku za ispovijed.

Zanimljiva svjedočanstva sestre Ružice Dodig, novaka fr. Bernarda Marije Prelčeca, obitelji Luka i Marije Miloslavić, te bogoslova Matea Poše mladi su sa zanimanjem slušali. Svjedočili su u Božjoj ljubavi, kako je Bog njih pozvao i kako je Bog i u najtežim trenutcima tu.

Misa je služena u kapelici sjemeništa. Bog nam želi dati puninu života, Bog tebe poziva da ti otkriješ svoj poziv da otkriješ što si to ti, započeo je don Marin u propovijedi. Budimo sposobni oprostiti, gledajte kako Isus oprašta, jer kad budeš spreman oprostiti onda ćeš imati puninu života, naglasio je. „Sloboda nije činiti što god hoćeš . Tako često smo s Isusom i tako puno puta zaboravimo što imamo. Ne propuštajte priliku za ljubiti, ljubiti do kraja i izgorjeti.“, kazao je don Marin. Tumačeći prispodobu o Milosrdnom ocu napomenuo je da ne očekujemo zbog služenja nikakvu nagradu, te nastavio: „Ne osuđujte jedni druge, imate priliku biti na slavlju i ne propustite je. Veselite se kad vam se brat ili sestra vrate, Bog nama daje što nam je najpotrebnije i brine se o nama. Baci se i ti u zagrljaj svome Ocu“.

Uvodeći mlade u klanjanje o Gospodinovoj prisutnosti s. Finka Zrinušić i s. Marija Ivić zaključile su večer prvoga dana.

Nakon jutarnje molitve sljedećega dana i doručka mladi su imali misu koja je služena u kapelici. U propovijedi don Marinko je kazao: „Jedni prema drugima se trebamo ophoditi kao braća i sestre a to nije uvijek tako. Među nama ima suparništva, a tijela naša hram su Duha Svetoga.“. Ova duhovna obnova je idealna prilika za čistiti „naše hramove“, našu nutrinu, kazao je don Marinko, te nastavio: „Hramove bismo trebali držati čistima, jer ako ga držimo čistim Duh Sveti se može nastaniti u njemu. Ako je nečisto onda se on ne može nastaniti, ne može boraviti. Evanđelje govori o hramu svoga tijela, a Isus daje najdublji smisao čišćenja hrama, kroz patnju, kroz kušnju, kroz neugodnosti.“ Naglasio je da je kušnja izvrsno mjesto gdje Bog pokušava čistiti, te mladima kazao da se ne bave drugima, kakvi su i što su i što oni zaslužuju, nego da grade kuću Oca svojega tako da se svatko osjeća sigurno i zaštićeno u njoj.

Duhovna obnova završena je razmatranjem don Marina i svjedočenjem mladih.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!