PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/11/_img_8863.jpg

OBJAVLJENO

  • 16.03.2015.

AUTOR

  • Š.Z.

PREGLEDANO

  • 1706 puta

PODIJELI

Dubrovački srednjoškolci s kolegama iz cijelog svijeta u potrazi za novim česticama

Skupina dubrovačkih srednjoškolaca Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Bošković u Dubrovniku kojima su se, zbog velikog zanimanja, pridružili i učenici dubrovačke gimnazije, imali su prigodu u ponedjeljak 16. ožujka iskusiti kako izgleda jedan dan znanstvenika u autentičnoj atmosferi rada sa znanstvenicima iz Instituta Ruđera Boškovića iz Zagreba na čelu s dr. Vukom Brigljevićem koji je održao i prvo uvodno predavanje. Dr. Brigljević je naglasio da u temelju svake znanosti ne stoji znanje, već upravo neznanje koje zapravo dovodi do znanstvene znatiželje, a time onda i novih otkrića. Kazao je da ne želi ponuditi puke informacije, već mlade zainteresirati za istraživanje.

Riječ je o jedinstvenom programu CERN-a nazvanom „Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače“, koji je u Hrvatsku došao na inicijativu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.

S ciljem približavanja znanosti mladima i popularizacije samih znanstvenih istraživanja, svake godine oko 10.000 učenika srednjih škola u preko 40 zemalja svijeta upušta se u kozmičku avanturu i odlaze u jedan od 200 istraživačkih centara kako bi raspleli tajne fizike čestica. Zahvaljujući entuzijazmu i zajedničkom trudu svih organizatora već jedanaestu godinu za redom u sklopu Međunarodnog nastavnog dana mladih istraživača srednjoškolcima se nudi prilika da postanu eksperimentalni fizičari na jedan dan i sudjeluju u radu na Large Hadron Collideru (LHC), najvećem akceleratoru na svijetu koji je smješten u CERN-u.

Fizika čestica je jedno od područja znanosti koje zadnjih godina izuzetno brzo napreduje. Neosporno je da se rezultati istraživanja na CERN-u prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Tako je otkriće Higgsova bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine odjeknulo u svim medijima te izazvalo oduševljenje javnosti diljem svijeta. Srednjoškolci diljem svijeta u sklopu Međunarodnog nastavnog dana imaju priliku istražiti ovu najmoderniju granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podataka prikupljenih na Large Hadron Collideru.

Vrhunac ovog, po svemu, za sudionike jedinstvenog radnog dana bila je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su taj dan analizirali podatke. U usporedbi i diskusiji sudjeluju ove godine još četiri grada: Atena, Genova, Padova i Firenca.

U programu zajedno s učenicima sudjeluje ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije don Bernardo Pleše i profesorica fizike Marlena Ćukteraš.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!