PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_img_9896.jpg

OBJAVLJENO

  • 28.03.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2408 puta

PODIJELI

Otvorena vrata i nekih manje poznatih crkvica u Dubrovniku

Dvadeset crkava i kapelica u gradskoj jezgri Dubrovnika otvorilo svoja vrata za posjet i razgledavanje u subotu 28. ožujka u sklopu programa Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

 

Ove crkve i kapele su važni biljezi u tkivu Grada jer prikazuju čitav urbanistički raspon svojom veličinom i stilom: od skromnih crkvica, preko kapelica u sklopu gradskih kuća i palača, redovničkih i bratovštinskih crkava, pa sve do katedrale.

Neke su od njih otvorene samo jednom godišnje, obično na blagdan sveca kojemu su posvećene, a neke su od njih nažalost trajno zatvorene zbog nezavidnoga stanja u kojemu se nalaze, pa je ovaj program mogući korak prema njihovoj revitalizaciji.

Kroz dubrovačke crkve i kapelice ne zrcali se samo kršćanski duh koji ih je zamislio i izgradio već one svjedoče i trajnu otvorenost svijetu i suvremenim umjetničkim stilovima svakoga razdoblja. 

Mladi volonteri Dubrovačke biskupije su u svakoj crkvi na raspolaganju za osnove informacije, te će biti danas sve do 18 sati do kada se crkvice mogu razgledati, a ispred Crkve sv. Vlaha nalazi se i info pult za dodatne informacije.

 

Posebno zanimljive za razgledavanje možda će biti upravo one manje poznate crkve i kapelice: Crkva sv. Navještenja (kraj Vrata od Ploča), Crkva Rosario, Crkva sv. Nikole na Prijekome, Crkva sv. Jakova Pipunara na Pelinama , Crkva sv. Roka, Kapelica sv. Vida (Ulica Miha Pracata), bivša Crkva sv. Katarine Sijenske (dvorana Umjetničke škole Luke Sorkočevića), Kapelica Presvetog Srca Isusova (u sklopu hotela Pucić Palace), Kapelica Gospe od Zdravlja (Ulica braće Andrijića), Kapelica sv. Jeronima (Ulica Stulina 8, u vrtu palače Gradić), Crkva Gospe od Karmena i Crkva sv. Bartola (sv. Kuzme i Damjana, u sklopu Biskupske palače). No, moći će se razgledati i one koje su poznatije: Katedrala Gospe Velike, Crkva sv. Dominika, Crkva sv. Franje, Crkva sv. Ignacija, Crkva Sigurata (Preobraženja Gospodinova), Crkva sv. Spasa na Stradunu, Crkva Domino (Svih Svetih), Crkva sv. Josipa (Ulica od puča)

 

Moderator programa je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a suorganizator je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije. Prošle godine u sklopu Festivala mladih u tjednu uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku ovaj program je održan prvi put, te je pobudio iznimno veliki interes mladih, kao i ostalih Dubrovčana i Dubrovkinja, ali i njihovih gostiju.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!