PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/_img_0958.jpg

OBJAVLJENO

  • 16.04.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 1970 puta

PODIJELI

Misa za mlade: Srcem i razumom osvoji svijet

Crkvu Male braće opet su ispunili mladi koji su došli u četvrtak, 16. travanja na misu za mlade koju je predovio don Marinko Šljivić u koncelebraciji s fra Rafaelom Romićem.

 

Na samom početku svoje propovijedi don Marinko je govorio o djelovanju Isusa Krista te da je On svojim utjelovljenjem ušao u našu povijest kako bi «nama pokazao koliko ljubi čovjeka» te se pozvao na Evanđelje u kojem On pokazuje «kakvo je njegovo srce. Pokazuje nam što treba činiti i što čini. Prvo traži grešnike, onda traži siromahe, zatim traži napuštene i bolesne» jer želi pokazati kako i ljudi moraju ljubiti zato što ni On neće sebe štedjeti, «on je sebe dao da bi nas naučio kako treba dati sebe».

 

«Što vi mislite zašto je nama danas teško razumjeti neke situacije, teške trenutke u životu?  Zašto nam je teško zavoljeti te stvari?» upitao je sve prisutne don Marinko te nastavio: «Zato što On kaže ima onih koji su ovdje ovozemaljski. Zato što ne gledamo odozgor, ne polazimo odozgor, nego gledamo, ljubimo i razmišljamo ovozemaljski, a ono koristi samo razum. Što vi mislite, je li se moguće zaljubiti razumom? Ne. Je li moguće zavoljeti nekoga razumom? Ne.»

 

Don Marinko je istaknuo da «razumjeti što Bog čini za nas razmom nikada nećete uspjeti. Razumski gledano, koji luđak može dati svoga sina da ga razapnu na križ. Koristeći razum, u tome nema nikakve logike. Ako mislimo razumom puno stavari koje su ovdje oko nas neće nam biti jasnije». Kazao je da Krist želi da se čovjek nanovo rodi odozgor i «dolazi na ovaj svijet da se ponovo rodi s nama, a novo rađanje znači da pokušamo sve što činimo – činiti srcem.» Istaknuo je da «u ovom svijetu da bi ste vjerovali, morat ćete svoj razum staviti u stranu. Do Boga se dolazi srcem. Da biste se zaljubili i pronašli ljubav svog života morate gledati srcem. Razumjeti Boga kako daje svoga Sina za nas nikada nećete spoznati razumom nego srcem. Za vidjeti ovaj svijet oko vas morate gledati srcem. Za oprostiti nekome morate opraštati srcem. Za prihvatiti nekoga onakim kakav jest morate ga prihvatiti srcem».

 

«Učini srce moje po srcu svome, Isuse», napomenuo je don Marinko te poručio mladima da mogu ostati bez svega, «a ipak vidjeti ljepotu ovog svijeta ukoliko se naučite gledati sa srcem». Pojasnio je da se srcem može gledati jedino ako «prepoznate Krista uskrsloga. To znači da mi On donosi novost da ja mogu otvoriti svoje srce u Njegovu uskrsnuću i Njega primiti i tada sve što se oko mene događa, sve probleme i tegobe mogu gledati iz Njegove perspektive. Onda će moje srce biti mrvicu sličnije Njegovom i moći ću one koje mi čine zlo gledati s praštanjem te nikoga neću osuđivati već ću ljubiti ovaj svijet».

 

Na kraju svoje propovijedi don Marinko je naglasio «da biste zavoljeli Krista morate Ga upoznati, a Krista se upoznaje sa srcem. Zavolite Njega, zavoljet ćete sebe, a tada ćete moći srcem iskreno zavoljeti i druge oko vas. Kada te tri stvari spojite na to se nadograđuje vaš razum, um. Njega ne smijemo zaboraviti niti isključiti. Kada se te dvije dimenzije spoje, srce i razum – vaš je svijet, moći ćete ga osvojiti. Moći ćete ostvariti sve svoje želje i prići ćete dobrim i kvalitetnim ljudima».

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!