PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/img_1386.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.04.2015.

AUTOR

  • Romana Čomić

PREGLEDANO

  • 3131 puta

PODIJELI

Roditeljima u braku nema mjesta

Studentski katolički centar Dubrovnik organizirao je predavanje na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku na temu „Obitelj!?“ u utorak 21. travnja. Predavanje koje je preraslo u iznimno praktično i korisno savjetovanje i osvješćivanje održala je dr. med. Jozefina Škarica, specijalistica obiteljske medicine i dugogodišnja savjetnica za brak i obitelj u Šibenskoj biskupiji. Nakon izobrazbe za  obiteljskog savjetnika, posljednjih deset godina vodi tečajeve priprave za brak te održava brojna predavanja i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu o braku, obitelji i odgoju. Istaknula je da ono što roditelji izdišu, djeca udišu i nose sa sobom u život, u svoju, vezu i brak, no da se sve može popraviti ukoliko osoba radi na sebi.

 

Mars i Venera

Za dobiti diplomu potrebno je ići u školu 11 godina, a čovjek se često sutra tim poslom niti ne bavi, a za brak nas nitko ne priprema, a on je za cijeli život, rekla je doktorica na predavanju te istaknula da su muškarac i žena dvije različite psihologije koje je potrebno poznavati, baš kao i sebe kako bi brak bio uspješan. Škarica je istaknula da je „muškarac 80% logika razuma, a 20%  emocija. Ženu vodi logika srca 80%, a 20% logika razuma. I jedno i drugo su sto posto uredu“ . Na predavanju je istaknula da „seksualnost u braku – služi za ljubav i stvaranje novog života. Kod muškarca je 80% seks, libido i požuda, 20% emocija. Žena, nakon prve trudnoće je 80% emocija, nježnost i pažnja i 20% seks. Ona razdvaja srce i tijelo. Muškarac koji ženu voli njemu je bračni čin izričaj ljubavi. A žena koja voli svog muškarca voli ga kroz osjećaje, nježnosti i pažnju, tek onda seks“. Doktorica je napomenula da bi žena bila spremna na izričaj ljubavi kroz bračni čin, potrebno je zadovoljiti njezinu emocionalnu stranu te da je muškarcu zdrav seksualni život jako važan, no međusobno se moraju nadopunjavati.

„Brak je kada muškarac i žena koji su u svemu različiti - u ljubavi, povjerenju i emocionalnoj potpori na način onog drugog, a ne kako ja mislim da treba, žive u dobrim odnosima iznova svaki dan do kraja života. Brak sjedi na ljubavi“, istaknula je Škarica te nadodala da su u braku uvijek dvije istine. Na predavanju je više puta rečeno  da „dva zrela JA, u poniznosti mogu biti zrelo MI“ te da je „zrela osoba je ona koja je u dobrom odnosu sa sobom, s Bogom i u dobrom odnosu s drugim.“

Napomenula je da se svaki čovjek sastoji od tri djela: tjelesni, psihički dio (zdrav razum, mašta, osjećaji, volja, izbor), duhovni dio (savjest, moralnost, ljubav, vjera, povjerenje, dostojanstvo, opraštanje, sloboda, mira). O sva tri dijela sebe čovjek svaki dan treba voditi brigu i to hraniti svaki dan. Brak je zahtjevan, za brak je potrebno prvo pronaći, izgraditi i pripremiti sebe.

 

„Otkačite“ se od roditelja

U trećem desetljeću života se svaki čovjek treba roditi za sebe kao zrela i odrasla osoba, rekla je Škarica i nadodala da je to vrijeme kada se treba „otkačiti“ od roditelja, misliti svojom glavom, hraniti se svojim rukama, vrijeme je sebe u poznati. „Djeca nisu vezana za roditelje sakramentom, supružnici jesu. I muškarac i žena će ostaviti svoje roditelje i prionuti uz svog partnera i njih dvoje bit će jedno. Njih dvoje su sada tim, a roditeljima hvala, prvobitna zajednica je prošla“, istaknula je doktorica. Za mladi bračni par jako je važno da „prvih pet godina negdje žive sami, odvojeno od roditeljske kuće i svih dobronamjernih komentara“  jer je put do pakla popločen dobrim namjerama i svoje slobodno vrijeme provode prvenstveno jedno s drugim, za svojim stolom.

Za rješavanje bračnih problema doktorica je dala važan savjet: „Svoje probleme ne dijelite s članovima šire obitelji već potražite stručnu osobu kojoj idete kao bračni par, a ne pojedinac. Stručna osoba je objektivna“.

Da bi ljubav u braku opstala potrebno ju je hraniti, a njezina hrana su kako kaže Škarica: vrijeme (muškarac svaki dan ženi treba dati svoje uho na 15 minuta jer je njoj potrebno da kaže što ju muči i vrlo vjerojatno će ih i u tih 15 minuta riješiti jer žena govorom rješava problem. Muškarcu treba svaki dan pola sata mira, on svoje probleme rješava u tišini. Potom se navečer moraju dogovoriti kada će sutra biti njihov sat vremena, taj sat mora biti prije 20 sati navečer, sve iza 20 sati su otpadci dana i tri dana godišnje samo za njih dvoje). Druga namirnica je JA (cijelog sebe sa sva tri ona dijela), treća su osjećaj nježnost i pažnju, razumijevanje, razgovarati jedan s drugim o njima (ne samo djeci, računima, poslu)

Za dobru i ispravnu komunikaciju potrebno je svaki put upotrijebiti pet glagola: govoriti, slušati, provjeriti jesam li ja dobro razumjela/razumio, razmisliti i odgovoriti ali bez omalovažavanja ukoliko su mišljenja različita.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!