PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2015/_img_1408.jpg

OBJAVLJENO

  • 23.04.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2246 puta

PODIJELI

Proslavljena prva obljetnica SHKM-a Dubrovnik 2014

Prvu obljetnicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem se okupilo rekordnih 35 000 tisuća mladih katolika iz Hrvatske i inozemstva, mladi Dubrovačke biskupije su obilježili na svom redovitom tjednom euharistijskom slavlju u crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak 23. travnja.

Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u propovijedi poručio da je prvo obilježje ovog susreta mladih na misi prisjećanje na SHKM koji se dogodio prije godinu dana, te kazao: „Ovim misnim slavljem želimo zahvaliti Gospodinu za taj Susret, za sve dobro što se događalo prije Susreta i u tom Susretu, no osobito mu želimo zahvaliti za plodove, a jedan od plodova ste i vi, vaša angažiranost u Crkvi, vaša prisutnost.“ Istaknuo je da želi Gospodinu zahvaliti za sve što je „u ovoj biskupiji ostalo nakon Susreta“, posebno izrazivši zahvalnost Vijeću za mlade i Uredu za mlade Dubrovačke biskupije:  „Mislim da svi primjećujemo da je duh Susreta hrvatske katoličke mladeži koji nas je okupio, koji je našu angažiranost podigao na višu razinu, kroz rad tog Vijeća i tog Ureda ostao prisutan u našoj biskupiji.“, a istaknuo je i rad s mladima na župnoj razini.  

Biskup je kazao i da je ovo misno slavlje zahvala i za nedavno održano hodočašće u Rim kojim je na neki način zaključen SHKM, a osobito je zahvalio za dirljiv susret mladih s papom Franjom. Nakon toga je biskup podsjetio da je ovo dan u kojem se slavi sv. Juraj, te je iskoristio priliku da papi Franji (Jorge Mario Bergoglio) još jednom čestita imendan, a što je već prije nekoliko dana učinio šaljući mu čestitku, te mu je zaželio da  nastavi svoju odgovornu službu u Crkvi donoseći Radosnu vijest svima, a osobito onima koji su najpotrebnije te riječi, onima na marginama, siromašnima.  

Nadovezujući se na misna čitanja biskup je naglasio da vječni život ne počinje u nekoj budućnosti, da ne počinje smrću, već je „vječni život je već ovdje i sada, za svakog od nas vječni život je započeo našim začećem. (…) To nas potiče da one vrijednosti koji pripadaju vječnom životu, nastojimo živjeti sada i ovdje.“ Potaknuo je mlade da budu svjesni svog poslanja, te da ono dobro što su do sada činili nastave i u budućnosti.

Mladima se obratila i pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko koja je zahvalila cijelom Vijeću, kao i svim mladima, posvjedočivši svoje iskustvo Susreta, kao i svih priprema uoči Susreta, ali i njegovih plodova.

* * *

Podsjetimo, SKHM s geslom „Na slobodu pozvani“ održan je u subotu, 26. i nedjelju, 27. travnja 2014. godine u Dubrovniku. Susret je bio otvoren na trgu ispred crkve sv. Vlaha u subotu, 26. travnja u podne. Raznovrsni kulturno-duhovni programi na različitim lokacijama bili su ponuđeni mladima koji su od jutarnjih sati dolazili u Dubrovnik. Oko 14 sati mladi su se, unatoč kiši koja je tog dana obilno padala, uputili iz Grada prema Gružu noseći križ SKHM-a. Mokri i radosni u Gruškoj luci sudjelovali su na prekrasnom euharistijskom slavlju.

Drugog dana Susreta zasjalo je sunce, a mladi su se okupljali po župama Dubrovačke biskupije gdje su bili smješteni. Mnoga prijateljstva tada sklopljena nastavila su se njegovati do danas, a neke župe su se međusobno nastavile posjećivati. Brojni dobri plodovi ovog Susreta ostavili su traga među mladima, a na poseban način među volonterima.

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!