PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

2013/0img_2941.jpg

OBJAVLJENO

  • 21.12.2013.

OBJAVIO

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 2380 puta

PODIJELI

Biskup Uzinić na božićnom domjenku posebno zahvalio mladima

Božićni domjenak dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića organiziran je u subotu 21. prosinca u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku, na kojem je biskup zahvalio i mladima na njihovoj angažiranosti u godini na izmaku, a napose u angažiranosti u pripremi za SHKM. 

Na početku okupljenima se obratio generalni vikar dubrovačke biskupije mons. Petar Palić. Pozdravio je biskupa i sve okupljene svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike društveno-političkog života u Gradu i Županiji i sve nazočne. Nakon što je istaknuo važnost Božića, prisjetio se i važnih događaja u godini na izmaku, kako onih na razini opće Crkve, tako i onih na biskupijskoj razini: odlazak pape Benedikta XVI. i izbor pape Franje, deseta obljetnica pohoda bl. pape Ivana Pavla II. i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković, 300. obljetnice katedrale, proglašenje blaženim mučenika Miroslava Bulešića, te biskupovu prvu kanonsku vizitaciju župama konavoskog dekanata, pohod Hrvatima u Kanadi, Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, otvorenje Godine mladih, pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, itd. Na kraju zaželio je svima sretan Božić i blagoslovljenu novu 2014. godinu.

Biskup je kazao da zahvaljuje na doprinosu „svojim svećenicima koji većinom nisu ovdje jer ispovijedaju po svojim župama“, te svim redovnicama i redovnicima, svim župnim zajednicama, pastoralnim i ekonomskim vijećima, svim bliskim suradnicima u ordinarijatu, predstavnicima drugih vjerskih zajednica, itd, a napose je zahvalio mladima na njihovom doprinosu u pripremi Susreta hrvatske katoličke mladeži. Kazao je i da uz Božić redovito želimo jedni drugima sve najbolje, te nastavio: „Netko će reći da je najvažnije zdravlje, drugi će reći da su najvažnije investicije, treći će reći nešto treće, no ja mislim da najvažnija čestitka koju jedni drugima možemo ponuditi i reći jest da budemo na najbolji način to što jesmo, da budemo dobri ljudi, da budemo dobri kršćani, dobri muslimani, dobri židovi, svatko od nas može pronaći ono što je on, s čim se želi identificirati i evo da to što jest bude što je moguće na bolji način. Zapravo dolazak Boga u ljudsku povijest je bio sa željom da nas ponovno učini onakvima kakvim nas je Bog od početka zamislio, a Bog želi da budemo dobri. Dok vam čestitam i želim sve najbolje, zadovoljstvo u vašem obiteljskom životu, želim vam da budete dobri ljudi, dobar gradonačelnik, dobar župan, da budem dobar biskup, dobar svećenik, dobar redovnik, dobra redovnica. Ako mi budemo bolji, po nama će i svijet postati bolji.“ Naglasio je također da Bog nije došao samo u prošlosti, nego je Bog onaj koji dolazi sada i ovdje, te nastavio: „On je Bog koji je u Isusu postao dohvatljiv, učinio se dohvatljivim. Ne samo za Josipa i Mariju, ne samo za ljude onog vremena, već i za nas danas. Dohvatimo ga. Prepoznajmo ga u licima jedni drugih!“ Zaključio je da ako tu ne otkrijemo Boga, onda su uzaludne i naše zahvale i naše čestitke.

Na domjenku je biskup Uzinić predstavio i festanjule za Festu sv. Vlaha iduće godine. To su iz reda pomoraca gosp. Damir Baričević, te iz reda obrtnika gosp. Ivo Lobrović.
 

 

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!