PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/_img_1725.jpg

OBJAVLJENO

  • 07.05.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3137 puta

PODIJELI

Na misi maturanti zahvalili za vrijeme provedeno u srednjoškolskim klupama

Misa zahvalnica za maturante dubrovačkih srednjih škola, njihove ravnatelje, razrednike i profesore slavljena je u četvrtak 7. svibnja u crkvi Male braće u Dubrovniku. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s pročelnikom Katehetskog ureda mr. don Josipom Mazarekićem, tajnikom istog ureda mr. don Marinkom Šljivićem, te ostalim svećenicima. 

Don Josip je u ime Katehetskog ureda pozdravio biskupa Uzinića, sve ravnatelje, profesore, vjeroučitelje, no posebno maturante.

 

U propovijedi je biskup podsjetio maturante da matura kao „ispit zrelosti“ nije svrha samoj sebi, već ona otvara mogućnost da čovjek „obogati svijet u kojem živi“. Kazao je da se ne smiju zaustaviti samo na otkrivanju svog zanimanja, već da je potrebno otkriti zvanje: „Svi vi, svi mi, osim zanimanja imamo također i zvanje, ono što treba karakterizirati naš život kao i ono po čemu mi činimo bogatijim ovaj svijet u kojem živimo“, istaknuvši da je za ostvarenje te zadaće potreba istinska zrelost, a u evanđelju je pronašao dva načina kako je ostvariti.  Prvi je prihvaćanje Božje ljubavi: „Zreo čovjek teško može biti ostvaren ako nema ovaj odnos prema Bogu, odnos svijesti da sam Božje stvorenje koje Bog ljubi. Tek ako otkrijemo da nas Bog ljubi, možemo se na pravi način smjesti u prostor i vrijeme, možemo otkriti otkud izlazi naše zvanje, a koje izvire od Onog koji nas ljubi.“, a drugi je prisutan u Isusovom pozivu. „Ostanite u mojoj ljubavi“.

Biskup se upitao što to znači ostati u Isusovoj ljubavi, te je u prvom čitanju pronašao odgovor koji daje apostol Jakov, a riječ je o trostrukom odgovoru. Prvo je idolopoklonstvo, koje je biskup aktualizirao kazavši da se ljudi danas često klanjaju novcu: „Zarada, gledanje samo sebe i svog interesa, stavljanje ispred Boga. (…) Želite li biti nezreli, to vam je put, no nećete biti sretni. Želite li biti zreli, neka vam novac nikad ne postane cilj. On može biti i jest samo sredstvo.“ Kao drugi odgovor je, kako navodi apostol Jakov, „uzdržavanje od bludništva“, te je biskup kazao da Crkva ne propovijeda bez razloga predbračnu čistoću i bračnu vjernost, potaknuvši mlade da u spolnosti otkriju vrijednost koja se otkriva onda kada se čuva da bi se mogla darovati. Kazao je da kao treće apostol Jakov navodi „uzdržavanje od udavljenog i od krvi“, što je biskup aktualizirao kazavši mladima da trebaju biti oni koji će „poštovati ljudski život, i svaki život, ali osobito ljudski, od začeća do prirodne smrti“, te da ne pristanu na bilo kakvu logiku koja će dozvoliti ubojstvo nevinog ljudskog bića: „Želite li biti zreli, želite li biti ostvareni kao osobe, trebate biti muškarci i žene koji promiču kulturu života i koji ne dozvoljavaju nikakav kompromis s kulturom smrti.“ Na kraju je pozvao maturante na društvenu odgovornost koja uključuje odgovornost za društvo u kojem žive, za ljude i za domovinu koja im je darovana kako bi je obogaćenu mogli predati sljedećim generacijama.

 

Pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko je zahvalila maturantima za prethodne četiri godine, za sve što su učinili, te im zaželjela uspjeh u daljnjem životu izrazivši nadu da će se nakon pet godina vratiti u Dubrovnik. Najavila je i festival mladih koji će se idućeg tjedna održati u Dubrovniku. 

Misu je pjesmom animirao Biskupijski band mladih, a čitači su bili predstavnici dubrovačkih srednjih škola.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!