PERSONALIZIRAJ

COLORS

RESETIRAJ

ostalo/shkm_post_slike/duhovsko_bdijenje__01_.jpg

OBJAVLJENO

  • 23.05.2015.

AUTOR

  • Šime Zupčić

PREGLEDANO

  • 3051 puta

PODIJELI

Duhovsko bdijenje u katedrali: Neprihvaćanje Duha Svetoga je umiranje čovječanstva

Duhovsko bdijenje održano je uoči blagdana Duhova u dubrovačkoj katedrali u subotu 23. svibnja, a okupilo je mnogobrojne duhovne pokrete i molitvene zajednice s područja Grada, te druge vjernike, a posebno mlade, jer cijeli program je i održan u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije. Euharistijsko klanjanje, kao i misu, predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U tišini dubrovačke katedrale, uz povremenu pjesmu Biskupijskog banda mladih, vjernici su, predvođeni biskupom Uzinićem, u klanjanju iznijeli pred Gospodina svoje molitve.

U euharistijskom slavlju biskup Uzinić je tijekom propovijedi govoreći u prenesenom značenju o žeđi, i osvrćući se na evanđeoski ulomak kazao: „A ti Gospodine kažeš 'Ako je tko žedan?' Žedni smo. Čovječanstvo je žedno. Mislili smo da će ta žeđ čovječanstva s našim kršćanskim doprinosom prestati, ali nažalost to se nije dogodilo“.

Kazao je da je Duh Sveti ipak prisutan u ovom svijetu i vremenu, te je istaknuo njegovo djelovanje u Crkvi, u različitim karizmatskim pokretima, kao i u drugim religijama, ali i u umjetnosti, kulturi i znanosti. Istovremeno je primijetio da se zbog zloupotrebljavanja darova Duha Svetoga često i odbacuje, a kao neke od znakova je naveo: „Ratovi, osobito oni potaknuti vjerskim fundamentalizmom. Na jednoj strani razbacivanje, bacanje hrane, dok drugi nemaju niti ono najosnovnije za život. Na jednoj strani stvaranje nepotrebnih potreba, a na drugoj nedostatak i za one najegzistencijalnije.“ O neprihvaćanju Duga Svetoga biskup Uzinić je progovorio i kao o znakovima „umiranja čovječanstva“ kazavši:  „Terorizam je znak smrti čovječanstva. Abortus je znak smrti čovječanstva. Zlo koje činimo jedni drugima je znak smrti čovječanstva. Umjesto da se širi ljubav, mi širimo mržnju. Umjesto da širimo nadu o kojoj nam je progovorilo drugo čitanje,  mi iza sebe ostavljamo beznađe. Zemlju koja nam je darovana, ili još bolje povjerena, da je čuvamo, da se njom poslužimo za ono što nam je potrebno, ali da je obogaćenu predamo za iduće generaciju, mi iscrpljujemo“

Na kraju propovijedi potvrdio je potrebu otvaranja Duhu Svetomu, kako bi se po vjernicima nastavilo spasenje koje je započeto u Isusu Kristu.

Nakon propovijedi, biskup Uzinić je pozvao vjernike da se, ukoliko se osjećaju potaknutima od Duga Svetoga, također s ambona obrate ostalim vjernicima, što su mnogobrojni i učinili, te je dubrovačka katedrala, poput dvorane Posljednje večere, gdje je sišao Duh Sveti, postala mjesto Njegovog djelovanja.

Short URL:U izradi, molimo za strpljenje. Hvala!